Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trump påstår att han kommer bli gripen på tisdag

Donald Trump i kostym pekar åt sidan och tittar ditåt.
Bildtext Donald Trump kan bli den första presidenten i USA som åtalas för brott. Bild tagen under ett kampanjevenemang tidigare i mars.
Bild: STELLA Pictures/ddp/abaca press

USA:s expresident Donald Trump säger sig veta att han kommer att gripas på tisdag. Trump skriver om gripandet i ett inlägg på sin egen plattform Truth Social.

Allt bottnar i att åklagare i New York överväger väcka åtal mot Donald Trump för hans inblandning i utbetalningar till den tidigare porrfilmsskådespelaren Stephanie Clifford, även känd som Stormy Daniels.

Åklagare utreder ett fall där Trump uppges ha betalat 130 000 dollar i så kallade ”hush money” till Clifford, alltså pengar i utbyte mot att hon ska hålla tyst om en affär som hon uppger att hon haft med Trump.

Betalningen ska ha skett via Trumps tidigare advokat Michael Cohen under de sista dagarna av Trumps kampanj inför presidentvalet 2016.

Stephanie Clifford "Stormy Daniels" i en silvrig glittrig klänning ler och tittar åt sidan.
Bildtext Stephanie Clifford, eller Stormy Daniels, har träffat åklagare och sagt att hon är redo att vittna i fallet. Arkivbild från januari 2020.
Bild: Glenn Francis / Alamy/All Over Press

Trump har förnekat att han skulle ha haft en affär med Stephanie Clifford.

”Olagliga läckor från ett korrupt och mycket politiskt kontor som tillhör distriktsåklagaren i Manhattan tyder på att den överlägset ledande republikanska kandidaten och tidigare amerikanska presidenten kommer gripas på tisdag nästa vecka”, skriver Trump i ett kryptiskt inlägg på Truth Social.

Om Trump åtalas blir han den första presidenten i USA:s historia som, under ämbetet eller efteråt, åtalas för ett brott.

Trump, som kandiderar i presidentvalet 2024, säger att han kommer fortsätta föra kampanj även om han åtalas för ett brott.

Trump till sina anhängare: ”Protestera”

Trump för inte fram några bevis i sitt uttalande. Han säger bland annat inte om han formellt blivit underrättad om kommande åtal och presenterar inte något som styrker hans påstående om läckorna från åklagaren.

Åklagare i New York har tidigare kallat in Trump att vittna i fallet, något Trump enligt uppgifter ska ha tackat nej till. Enligt experter inom juridik tyder det faktum att Trump blivit inkallad att vittna på att ett åtal kan vara nära.

Trumps advokat Joseph Tacopina säger i en intervju för CNBC att Trump kommer överlämna sig själv om han åtalas för brott.

Trumps tidigare advokat Michael Cohen har erkänt att han på begäran av Trump genomfört betalningar till Clifford och flera andra kvinnor i utbyte mot deras tystnad om Trump.

Michael Cohen i kostym talar.
Bildtext Trumps tidigare advokat Michael Cohen har vittnat i fallet den här veckan. Bild tagen utanför domstolen.
Bild: EPA-EFE

Fallet går ändå djupare än så här. Åklagare uppges utreda också andra utbetalningar som bokförts i Trumps företag.

I samband med inlägget på Truth Social uppmanar Trump sina anhängare att protestera om han grips.

”Protestera, ta tillbaka vårt land”, skriver Trump.

Det är inte den första gången han uppmanat sina anhängare att protestera. Trumpanhängare stormade Kapitolium efter Trumps uttalanden om valfusk i presidentvalet 2020.

Källor: AFP, Reuters