Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Buss började brinna mellan Åbo och Björneborg

En buss med 25–30 passagerare ombord började brinna i Masku på lördagen. Lite före klockan 15 lade chauffören märke till att varningslamporna lyste, varpå rök noterades från bussens baksida.

Bussen, som trafikerades av Onnibus, var uppslukad av lågor när räddningstjänsten anlände.

Enligt jourhavande brandmästare Marko Ahtikivi skadades ingen i branden, eftersom samtliga passagerare hann evakueras före branden spred sig. Detta bekräftades av rökdykare som undersökte bussen.

Bussen totalförstördes i branden. Enligt en passagerare skedde olyckan på linje M8, som går mellan Helsingfors och Uleåborg, via bland annat Vasa och Åbo.

Källa: Yle, Iltalehti

Åboland

Mängden TBE-fall sjönk en aning i fjol – 15 fall konstaterades i Pargas

Totalt 15 fall av fästingburen hjärninflammation (TBE) konstaterades i Pargas i fjol. Det visar statistik från Institutet för hälsa och välfärd, THL.

Incidensen för TBE är högst i Pargas, Gustavs och på Åland. Därför är de här områdena med i det nationella vaccinationsprogrammet. Det betyder att invånare och de stugägare, som vistas på området en längre tid, får TBE-vaccinet gratis.

I år inkluderas också Sommaröarna i Esbo i vaccinationsprogrammet.

Totalt 123 fall av TBE registrerades i Finland år 2022 och enligt THL var de flesta insjuknade ovaccinerade. I fjol registrerades några fall färre jämfört med 2021, då rekordmånga personer insjuknade i TBE.

SFP:s valkampanj vid ett valtält. Två personer står med ryggen mot kameran, de har västar med SFP:s nyckelpiga på.

SFP i Egentliga Finland tror på förnyat mandat – hoppas på ett gott valresultat igen

2019 ökade partiet sitt väljarstöd i landskapet.

Två snöskoterförare genom isen i Nystad – drunknade

Två personer i Nystad har dött efter att ha kört på tunn is med snöskoter och farit genom isen.

Snöskoterns spår nådde till en vak och där hittade Sjöbevakningen tillsammans med flera andra myndigheter två döda personer.

”Uppdraget avslutades på värsta möjliga sätt”, skriver Sjöbevakningen på Twitter och tillägger att polisen utreder olyckan och informerar mer tidigast på måndag.

Sjöbevakningen uppger att isläget är varierande och att det på många områden inte längre är tryggt att röra sig på isen.