Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Jukka Jalonen bekräftar för Yle: Patrik Laine vill spela hemma-VM

Patrik Laine firar mål.
Bildtext Patrik Laine gjorde mål då Columbus och Colorado möttes i Tammerforsarenan i november.
Bild: Tomi Hänninen

Patrik Laine kommer inte att spela i Stanley Cup-slutspelet. Istället kan han mycket väl stå till landslagets förfogande, berättar Jukka Jalonen för Yle Urheilu.

Alla tiders svåraste VM-uttagning.

Det talar i alla fall Lejonens chefstränare Jukka Jalonen och GM Jere Lehtinen om.

Landslagsledningen mötte pressen på lördagen efter att ha avklarat en lång turné i Nordamerika, där de träffade flera finländska NHL-spelare. Inte minst sådana som med allra högsta sannolikhet kommer att missa slutspel.

Patrik Laine är en av dem.

– Han var intresserad redan i fjol, men skadades strax innan turneringen. Han känner sig lika ivrig i dag. Om det inte händer något konstigt så kan han vara tillgänglig, säger Jalonen till Yle Urheilu.

Jukka Jalonen coachar.
Bildtext Kan Jukka Jalonen lotsa Finland till ett historiskt andra raka VM-guld?
Bild: Jaakko Stenroos/All Over Press

Men, understryker Jalonen, inget är hugget i sten.

– Patrik är ändå positivt inställd till landslagsspel, som han alltid varit. Speciellt då det är hemma-VM i hans hemstad, säger Jalonen.

Tidtabellen kan leda till alla tiders NHL-anstormning

Under sin resa såg Jalonen och Lehtinen sammanlagt 25 finska spelare i action.

Av dem är Columbus Laine, Philadelphias Rasmus Ristolainen, Detroits Olli Määttä och Ville Husso, Montreals Jesse Ylönen, Arizonas Juuso Välimäki och Matias Maccelli sådana som med så gott som säkerhet missar slutspel.

Just nu ligger också Florida (Aleksander Barkov, Anton Lundell, Eetu Luostarinen) och Nashville (Juuse Saros, Kevin Lankinen, Juuso Pärssinen) under slutspelsstrecket.

Aleksander Barkov på isen.
Bildtext Blir det ett hemma-VM i hemstaden för Aleksander Barkov också?
Bild: Jasen Vinlove-USA TODAY Sports/All Over Press

Dessutom spelas VM senare än vanligt också i år. Turneringen kör igång fredagen den 12 maj för Finlands del. I fjol började NHL-slutspelet två veckor senare än det gör i år.

Det innebär att den första slutspelsomgången hinner spelas i sin helhet och att till och med den andra slutspelsomgången kan vara över för vissa lag i NHL före VM kör igång.

– Det finns ett utbrett intresse för VM bland NHL-spelarna. Vi diskuterade det ordentligt med dem. Men just nu fokuserar de självklart på NHL, vi får fråga dem igen efter att deras säsong där tagit slut, förklarar Jalonen för STT.

Glöm inte spelarna i de europeiska ligorna

Enligt Jalonen måste spelarna dessutom hinna läkargranskas av sina klubbar innan de får grönt ljus för VM. Och spelare som sitter på utgående kontrakt brukar vanligtvis stå över VM.

– Åtminstone 95 procent av dem utan kontrakt brukar säga nej tack, säger Jalonen.

Enligt Jalonen är målet att ha tre målvakter, åtta försvarare och 14 forwards i den slutliga truppen. I en drömvärld kunde hela truppen fyllas med NHL-lirare – men Jalonen understryker att de utmanas rejält av spelarna på hemmaplan.

– Vi har en drös med bra spelare i Europa som varit med i landslaget de senaste åren. Vi kunde fylla ett och ett halvt lag med bara dem. Också sådana som inte tidigare fått spela OS eller VM. Men det här är ett positivt problem, säger Jalonen.

Källor: Yle Urheilu, STT

Diskussion om artikeln