Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Barnfesten bjöd in till teckenspråksmemory och högläsning ur punktskrift

Stina Nygård från Förbundet Finlands Svenska Synskadade lär ut punktskrift.
Bildtext Vid en av stationerna på Barnfesten fick man lära sig att skriva sitt namn i punktskrift.
Bild: Sofia Wasastjerna / Yle

Evenemanget Barnfesten välkomnar alla med lika förutsättningar. Festen är både ett roligt kulturevenemang för barn och ett tillfälle att lära sig om olika funktionsvariationer.

Gyllene ballonger, musik och ivriga tjut fyller Annegården i Helsingfors när hundratals barn och föräldrar samlas till fest på söndagen.

Festen bjuder på ett stort utbud av programpunkter som arrangeras av Luckan och olika barnkulturaktörer, både sådana som kräver platsbokning i förväg och sådana som man kan ta del av spontant.

Roligast har det varit att få rita Buu-stämpeln, tycker Alfons. Kanerva tyckte om att klä ut sig i vingar och posera tillsammans med sin pappa iklädd en maffig krona. Elsi har nyss spelat ett spel där hon lärt sig hur man säger tack på teckenspråk och nu ska hon utforska vidare.

Koordinator Anki Hellberg Sågfors tycker att det är speciellt roligt att det har varit störst efterfrågan på programpunkter som är framtagna specifikt för barn med specialbehov.

– Det finns helt klart ett stort behov av sådana här evenemang. Vi skulle kunna fylla lika många grupper en gång till bara under samma dag.

Anki Hellberg Sågfors står i trappuppgången i Annegården iklädd en mönstrad klänning.
Bildtext Anki Hellberg Sågfors är glad över att evenemanget visat sig vara så populärt. Redan lite mer än en timme efter öppning räknar hon till 400 besökare.
Bild: Sofia Wasastjerna / Yle

Normaliserar syn- och hörselnedsättning

För den som behöver hämta andan och pausa från all stimuli mellan programpunkterna finns det ett tyst rum.

I programpunkten Upptäck med synligan får gästerna skriva sitt eget namn med punktskrift och lyssna till punktskriftsagor.

I samma rum får man pröva på att pussla och se på bilder med hjälp av förstoringsglas och en förstorande tv.

I ett annat rum får man para ihop rätt bild med motsvarande tecken i ett slags teckenspråksmemory.

En familj spelar teckenspråksmemory på Barnfesten.
Bildtext Mikaela Tilander spelar teckenspråksmemory med en familj.
Bild: Sofia Wasastjerna / Yle

Förutom att programutbudet gör att ingen känner sig särbehandlad eller utanför är evenemanget också ett tillfälle att normalisera att barn har olika behov och uppmärksamma till exempel teckenspråket, säger Hellberg Sågfors.

– Det finns väldigt många som inte överhuvudtaget känner till teckenspråket, det kan vara en helt ny och främmande sak, säger Brita Peura från föreningen Finlandssvenska Teckenspråkiga.

Dessutom är det finlandssvenska teckenspråket hotat och därför är det extra viktigt att informera om det, påminner kollegan Mikaela Tilander.

Skrivmaskin för punktskrift.
Bildtext Tessa Bamberg, punktskriftsansvarig på Förbundet för Finlands Svenska Synskadade, visar hur man skriver punktskrift med maskin.
Bild: Sofia Wasastjerna / Yle