Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Trots tomma lokaler i Saluhallen: ”Framtidstron är ganska stor”

Man i mörk jacka står i en saluhall framför en disk med ostar
Bild: Kim Blåfield / Yle

I Saluhallen i Vasa finns många tomma affärslokaler. Men framtidstro och idéer råder det ingen brist på, varken hos Saluhallens köpmän eller kunder.

I Saluhallen finns nu en fiskdisk, en köttdisk, en ostdisk, två restauranger och en inredningsbutik.

Kennet Kronman som är ordförande för saluhallsföretagarna ser mycket potential i Saluhallen.

– Framtidstron är ganska stor för hyresvärden går många förhandlingar nu just gällande nya, presumtiva, företagare. Förändringar blir här och då måste man se att förändringar kan ju leda till någonting positivt, säger Kronman.

Enligt Kronman behöver saluhallen förnyas och trots att det just nu ser tomt ut har han hopp om att man ska hitta nya företagare som kan ge Saluhallen ny fart.

Hoppas att Vasas matutbud skulle synas i Saluhallen

Kronman ser på Saluhallen i Åbo och hoppas man också i Vasa skulle kunna ha en saluhall med flera små restauranger med gemensamma bord så att att gästerna kan äta mat från olika restauranger vid samma bord.

– Min favoritsaluhall är Åbo Saluhall, där man har ett stort matutbud, konditoriutbud och där finns egentligen inget krimskrams utan där kretsar allting kring mat. Vi borde få hit olika matkulturer. Hyresvärden borde satsa en hel del här, säger Kronman.

Ulf Lassander och Gunilla Ahlholm och besöker Saluhallen i Vasa regelbundet.
Bildtext Ulf Lassander och Gunilla Ahlholm och besöker Saluhallen i Vasa regelbundet.
Bild: Anna Ruda / Yle

Två av Saluhallens kunder är Ulf Lassander och Gunilla Ahlholm. De brukar besöka Saluhallen några gånger i månaden. Den här gången kom de eftersom de hade sett att fiskaffären hade fina skaldjur.

– Vi köpte de två sista havskräftorna, de får bli garnering och smaksättning till torskryggen, säger Lassander.

Den är ett andningshål, en oas

Ulf Lassander

Lassander och Ahlholm är överens om att Saluhallen behövs.

– Den är ett andningshål, en oas. Vi brukar äta på bistron. Det går åt fel håll just nu, säger de.

Enligt Kronman borde Vasas fina matkultur också kunna synas i Saluhallen och Saluhallen skulle kunna fyllas av lokala råvaror och lokala producenter.

– Vi har också många, många gånger diskuterat om vi skulle få hit en special Alko, säger Kronman.

Vasco Borralho skär upp biffar.
Bildtext Vasco Borralho säljer kött i Vasa Saluhall.
Bild: Anna Ruda / Yle

Den färskaste köpmannen i Saluhallen är Vasco Borralho. Han driver en köttdisk i Saluhallen sen tre år tillbaka. Han startade när coronapandemin slog till och samhället stängde och enligt honom är kundkretsen stor.

– Allihopa, från 18-åringar till 90-åringar. Speciellt när vi var mitt i pandemin satsade de yngre mycket på maten och de kokade med kompisarna. Alla kunder är förstås viktiga, men det är skönt att se yngre människor som är intresserade av mat, de handlar lite av allt, säger Borralho.

Från 68 till åtta företag

Som mest har det funnits 68 företag i Saluhallens utrymmen, i dag är de åtta. Borralho säger att det känns lite tomt när en del lokaler i Saluhallen inte har någon verksamhet och mest saknar han ett kafé.

– Men man kan få en kopp kaffe lite överallt här, om man vill. Vi bjuder på en kopp kaffe till kunderna, så är det. Det skulle vara bra om alla var kvar här, som förr. Men vi tror på framtiden och det kommer att komma fler företagare hit, säger Borralho.

Jag hoppas innerligt att den skulle blomstra upp

Lena Sjöholm-Fahllund

En av Saluhallens stamkunder är Lena Sjöholm-Fahllund.

– Nu har jag handlat abborrfiléer, skagenröra, en bit rökt lax och grisfilé. Jag tycker mycket om att gå här i hallen. Här är fräscht och fint och trevlig betjäning.

Sjöholm-Fahllund säger att hon också handlar i Saluhallen eftersom hon vill understöda köpmännen där.

– Jag hoppas innerligt att den skulle blomstra upp med lite mera småföretagare, säger Sjöholm-Fahllund.

Tanja Hägglund säljer fisk i saluhallen i Vasa
Bildtext Tanja Hägglund säger att de som jobbar i saluhallen är som en familj.
Bild: Anna Ruda / Yle

I Ruotsalas fiskdisk jobbar bland annat Tanja Hägglund och hon trivs.

– Jag har jobbat här i så många år att jag känner kunderna. Vi är som en familj, alla som jobbar här. Vi jobbar tillsammans, inte mot varandra, säger Hägglund.

Kundservice och färska råvaror

Den personliga servicen som kunderna får i saluhallen är enligt Hägglund den största skillnaden jämfört med en stormarknad.

– Allting är färskt och oförpackat direkt ur disken. Det är viktigt för dem som kommer hit, säger Hägglund.

Hon är utbildad kock och säger att hon antagligen skulle jobba på en lunchrestaurang om hon inte jobbade i Saluhallen. Eller så skulle hon jobba med barn. Men på en stormarknad kan hon inte se sig själv.

– Det är jag inte alls intresserad av. Det känns som att det inte är något personligt där. Jag vill ha den här speciella kontakten med kunderna. Med många av stamkunderna vet man vad de vill ha, säger Hägglund.

Saluhallens ägare, fastighetsbolaget VVT har inte gått att nås för en kommentar