Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Finland fick jaga redan efter fyra kilometer – till slut räckte laget endast till sjunde plats i mixedstafetten: ”Återhämtade mig inte”

Uppdaterad 19.03.2023 13:27.
Programmet är inte längre tillgängligt
Här tappar Ristomatti Hakola kontakten till täten - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Ristomatti Hakolas ork tog slut redan på första etappen. Efter det blev uppförsbacken för brant för resten av det finska förstalaget. Samtidigt tog Sverige hem segern framför en jublande publik i Falun.

Mixedstafetter hör inte till vanligheterna i världscupen på skidor. Då en sådan stod på programmet på söndagen i Falun var styrkeförhållandena ovanligt ovissa. Flera stjärnor saknades – bland andra Kerttu Niskanen lämnade återbud – och det var många trötta åkare om budet.

En trött åkare fällde dessvärre avgörandet för Finlands del i tätstriden.

Anne Kyllönen fick nämligen på den andra etappen jobba upp en lucka på elva sekunder som Ristomatti Hakola tappade på slutet av den första sträckan. Och då tätkvintetten skruvade upp tempot kunde hon inte svara.

– Luckan blev för stor. De ryckte på den sista kilometern och jag hade låren fyllda av syra. Sådan är idrotten. Jag körde på rött helt för länge och återhämtade mig inte. Så är det väl då man inte hunnit tävla värst mycket, förklarar Hakola efteråt.

Då Kyllönen skickade iväg Perttu Hyvärinen för den första skejtetappen var avståndet upp till ettan – världsmästaren Simen Hegstad Krüger – redan 24 sekunder. Och senast då stod det klart att Finland som bäst skulle tävla om sjätteplatsen i tävlingen.

Eveliina Piippo åkte ut på ankaretappen i praktiken samtidigt som Tysklands andralag, USA och Kanada.

Längre fram i fältet blev det en häftig fight om segern.

”Och du är ju inte ens trött!”

Fem lag var kvar om budet på ankaretappen: Norge gånger två, Italien, Sverige och Tyskland, vars damåkare Katharina Hennig och Viktoria Carl gjorde ett grovjobb som heter duga i tävlingen.

Med en kilometer kvar ökade Jonna Sundling och Anne Kjersti Kalvå på tempot. Det stod snabbt klart att Kalvå var chanslös mot sprintexperten.

Publiken jublade stort då Sundling kom in på upploppet i klar ledning. Och Sundling jublade stort då hon korsade mållinjen.

– Och du är ju inte ens trött, hörde man Calle Halfvarsson säga åt henne efter målgång.

Programmet är inte längre tillgängligt
Jonna Sundling fixade segern åt Sverige i mixedstafetten - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Samtidigt som topplagen omfamnade varandra i målgården körde Eveliina Piippo för fullt mot Pia Fink. Det var samma duo som möttes på den tredje etappen i VM – och helt som då var det fördel för den tyska åkaren då duon kom in på upploppet.

Fink knep sjätteplatsen och Piippo kom i mål som sjunde dam.

Finlands andralag med kvartetten Markus Vuorela, Anni Alakoski, Niko Anttola och Eevi-Inkeri Tossavainen slutade 15:e.

Resultat, mixedstafett 4x5 km:

1. Sverige I 45.11,5
2. Norge I +4,6
3. Tyskland I +6,4
4. Norge II +6,5
5. Italien I +15,7
6. Tyskland II +46,0
7. Finland I +49,3 (Ristomatti Hakola, Anne Kyllönen, Perttu Hyvärinen, Eveliina Piippo)
8. USA I +1.00,9

15. Finland II +2.41,9 (Markus Vuorela, Anni Alakoski, Niko Anttola, Eevi-Inkeri Tossavainen)

Diskussion om artikeln