Hoppa till huvudinnehåll

Sport

En lång finländsk skidskyttekarriär är över – Mari Eder sköljdes med bubbel efter sin sista målgång: ”Nöjd över att jag fortsatte ett år till”

Uppdaterad 19.03.2023 17:35.
Programmet är inte längre tillgängligt
Mari Eder och flera andra skidskyttestjärnor tackade för sig - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Flera världsstjärnor hade klargjort att man lägger av efter dagens världscupavslutning i Holmenkollen, och med en stund till start gjorde Mari Eder likadant. I Yles studio var Kaisa Mäkäräinen känslosam.

Beskedet kom med en dryg timme till starten av säsongens sista lopp. Mari Eder lägger av vid 35 års ålder.

Att det är över nu är ingen större överraskning. Eder tvekade om fortsättning efter fjolårssäsongen, men valde ändå att tävla vidare efter att ha hållit igång på sommaren.

– Även om säsongsslutet kantats av hälsoproblem, så är jag glad över att jag fortsatte på den här banan ännu en sista sväng, och gjorde det på mitt eget sätt.

– Tack vare ambitiöst, hårt jobb kunde jag nå toppformen ännu en gång och strida om topplaceringar, skriver Eder på Instagram.

I Yles studio var långvariga lagkamraten Kaisa Mäkäräinen rörd.

– Jag har haft ganska tät kontakt med henne under veckan. Vi två utgjorde ansiktet utåt för finländskt skidskytte under en lång tid.

– Det som jag uppskattar med henne är hennes sätt dedikera sig till grenen, trots att många alltid uppmanat henne att byta till längd, i och med att hon var så begåvad på det.

Fick inte till det i mästerskap

Eder debuterade i världscupen redan säsongen 2007/08. Det blev totalt 351 starter och tre pallplatser.

I mästerskap blev hennes bästa insats en fjärdeplats på distansloppet i VM i Hochfilzen 2017. Den uteblivna mästerskapsframgången är något som svider.

– Liksom alla andra elitidrottare så drömde jag om en individuell mästerskapsmedalj. Det är ändå något som är få förunnat inom finländsk idrott, och till slut får jag konstatera att min nivå, arbetsmängd eller begåvning inte räckte för det, fortsätter Eder.

– I och med den här slutpunkten önskar jag ändå lugn och ro. På slutet har jag lärt mig att uppskatta den enorma satsning som det här krävt.

Sköt bort sig direkt

Det var i just Holmenkollen som Eder, då med efternamnet Laukkanen, tog sina båda världscupsegrar. Skalperna kom i sprint och jaktstart år 2017.

I karriärens sista lopp på samma bana var det inte aktuellt med någon succé. Eders lopp var snabbt förstört efter att hon bommat tre skott var på de två första skyttena i den täta dimman.

– Jag visste att det skulle bli svårt i dag, och jag gjorde det ännu jobbigare på vallen. Men det här handlade bara om att sätta punkt för karriären, de senaste veckorna har varit svåra, medger Eder efter loppet.

Stående skyttet fungerade bättre och Eder korsade mållinjen inför det finländska lagets hyllningar som 29:e åkare efter totalt sju bommar. Hon blev 22:a i totalcupen – hennes bästa placering i karriären.

– Det kommer säkert att kännas konstigt framöver. Men jag känner mig ändå fridfull.

– Förra våren var jag inte redo att lägga av trots att jag tagit beslutet. Nu känner jag mig säkrare och har en förståelse för att kunna se tillbaka på sina uppoffringar, funderar Eder.

Hennes resa med landslaget varade i över 15 år.

– Jag hittade aldrig riktigt jämnheten, det kändes alltid som att man var steget efter från målsättningarna.

Suvi Minkkinen var bästa finländare i loppet med en 20:e plats efter två bommar, och slutade 27:e i totalcupen. I det finländska laget gjorde tackade också Nastasia Kinnunen, 38, för sig, efter gårdagens sprint.

Många som slutade

Eders avskedsbesked kom i sista stund före loppet, och redan tidigare hade många toppnamn deklarerat att det är slut på satsningen.

Av dem gjorde Marte Olsbu Røiseland det starkaste avskedsloppet. Norskan tog sin 44:e pallplacering i karriären då hon slutade tvåa inför hemmapubliken.

Även trean Anais Chevalier-Bouchet tog avsked på pallen. Utöver dem har Denise Herrman-Wick (sexa i dag) och Tirill Eckhoff bestämt sig för att lägga av.

Felfritt skytte lyckades ingen med i den svåra dimman. Svenskan Hanna Öberg kom undan med en straffrunda och vann säsongsavslutningen.

Pallplaceringen var Sveriges 35:e för säsongen, vilket är nytt rekord för de blågula.

Masstart, 12,5 km

1) Hanna Öberg SWE 36.33,5 (1)
2) Marte Olsbu Røiseland NOR +22,6 (1)
3) Anais Chevalier-Bouchet FRA +43,7 (3)
4) Hanna Kebinger GER +46,5 (1)
5) Julia Simon FRA +56,6 (4)

20) Suvi Minkkinen FIN +1.55,8 (2)
29) Mari Eder FIN +4.54,6 (7)

Totalcupen

1) Simon 1 093 poäng
2) Dorothea Wierer ITA 911
3) Lisa Vittozzi ITA 882
4) Herrmann-Wick 874
5) Elvira Öberg SWE 764

22) Eder 305
27) Minkkinen 228
53) Nastassia Kinnunen FIN 80
87) Venla Lehtonen FIN 1

Artikeln uppdaterad med Eders kommentarer efter loppet klockan 17.24.