Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Läskiga scener i svenska hockeyfinalen – matchen pausades efter att Jenni Hiirikoski fått skridsko mot halsen

Uppdaterad 19.03.2023 21:16.
Närbild på Jenni Hiirikoski.
Bildtext Jenni Hiirikoski har varit en nyckelspelare i landslaget i åratal.
Bild: IMAGO/Nordphoto/ All Over Press

Svenska damhockeyligans finalmatch mellan Luleå och Brynäs fick avbrytas vid slutminuterna. Luleås finländska stjärnback Jenni Hiirikoski fick en motståndarskridsko mot halsen och ambulans tillkallades.

Det var bara minuter kvar av SDHL-finalmatchen då den otäcka olyckan inträffade.

Blåvita backstjärnan Jenni Hiirikoski kolliderade med en motståndarspelare och fick dennes skridsko mot halstrakten. Landslagskaptenen blev liggande på isen och medicinsk personal var snabbt framme.

– Otroligt läskigt. Man förstod allvaret direkt och förhoppningsvis är allt bra, sa experten Maria Rooth i SVT:s sändning.

– Det är en oerhört dämpad stämning i arenan. Spelare har tårar i ögonen. Det är en obehaglig händelse, konstaterade reportern Dusan Umičević.

– Spelare skyndade sig till isen med handdukar. Man tog av sig matchtröjor bara för att ta hand om henne. Jag vet inte exakt vad som hänt och vill inte spekulera i det, rapporterade Radiosportens Peter Sundkvist.

Rapporten: Ytligt sår

En stund senare kom rapporter om att läget är stabilt och att ambulanspersonal tagit hand om 35-åriga Hiirikoski. SVT uppgav att Hiirikoski hade en sårskada på halsen.

– Lägesrapporten är att det är under kontroll och att det rör sig om ett ytligt sår, fortsatte Umičević.

– Läget är under kontroll och spelarna ville spela för henne, sa Luleås tränare Jens Själin.

– Jag blev grymt skärrad. Det var fasansfullt, men lyckligtvis har det gått bra.

Luleå ledde med 4–3 innan incidenten, och gjorde ytterligare ett mål då matchens tre sista minuter avverkades. Laget leder därmed finalserien med 2–0 i matcher.

Senare på söndagskvällen meddelade klubben att Hiirikoski varit på en operation som gått bra. Planen var att hon skulle få lämna sjukhuset redan under kvällen.

Artikeln uppdaterard med Hiirikoskis läge klockan 18.06 och 21.16.

Diskussion om artikeln