Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nu är det officiellt: Storbanken UBS köper krisdrabbade Credit Suisse

Uppdaterad 19.03.2023 21:57.
Grå byggnad där det står "credit suisse".
Bildtext Schweiz största bank UBS köper upp den krisande banken Credit Suisse.
Bild: BACKGRID UK / All Over Press

Den schweiziska storbanken UBS har gått med på att köpa upp den krisande banken Credit Suisse. Det här efter en lång helg av intensiva förhandlingar i hopp om att lugna oroligheterna i bankvärlden.

Schweiz centralbank bekräftade på söndagskvällen köpet som det ryktats om under hela helgen. Schweiz största bank UBS räddar sin främsta konkurrent Credit Suisse och de går samman.

UBS köper upp Credit Suisse för 3 miljarder schweiziska franc (ungefär samma i euro). UBS erbjöd till en början 1 miljard för Credit Suisse och senare var det tal om 2 miljarder schweiziska franc.

Förhandlingarna har på många sätt och vis varit en kamp mot klockan. Förhoppningen var att nå en överenskommelse innan börserna öppnar på måndag och det lyckades man med.

– Det här är den bästa lösningen för att säkra den finansiella stabiliteten och skydda den schweiziska ekonomin i den här exceptionella situationen, säger förbundspresident Alain Berset.

– Regeringen beklagar att Credit Suisse inte kunde förbättra situationen på egen hand, men en konkurs för en så här internationellt viktigt bank skulle ha fått bestående följder för hela den globala finansmarknaden, säger finansminister Karin Keller-Sutter.

Enorm bankfusion på sällsynt kort tid

UBS har också krävt statliga garantier för att täcka potentiella förluster i samband med köpet. Regeringen uppgav på söndagen att man beviljar UBS en garanti på 9 miljarder schweiziska franc.

Den schweiziska centralbanken bekräftade också att man gått med på att erbjuda UBS upp till 100 miljarder schweiziska franc i likviditetslån i och med fusionen.

Normalt skulle en bankfusion av den här storleken ta flera månader eftersom aktieägare ska få överväga en fusion, men regeringen i Schweiz uppges ha förberett ett snabbspår för sammanslagningen.

Enligt UBS beräkningar handlar det om några veckor eller högst ett par månader innan fusionen är avslutad.

UBS och Credit Suisse – vad händer?

Ralph Hamers blir de fusionerade bankernas vd. I dagsläget är han vd för UBS. Axel Lehmann, styrelseordförande i Credit Suisse, fortsätter för sin del som styrelseordförande.

Lehmann säger att det är för tidigt att säga vad sammanslagningen betyder för bankernas anställda och hur många som får sparken. Enligt tidigare uppgifter till Reuters kan upp till 10 000 få gå.

– Det här är en mycket sorglig dag för Credit Suisse och den globala finansmarknaden, men fusionen med UBS kommer tillföra säkerhet och stabilitet, säger Lehmann.

Schweiz regering med i förhandlingarna

Priset på 3 miljarder schweiziska franc ligger långt under Credit Suisses aktiekurs i fredags, enligt Financial Times.

Schweiz regering, landets centralbank och tillsynsmyndigheten Finma har varit med och förhandlat under helgen. De lade enligt uppgifter hård press på UBS att köpa upp Credit Suisse.

Credit Suisse är banken i Europa som drabbats allra hårdast av svängningarna i bankvärlden i USA, efter att den amerikanska banken SVB övertagits av myndigheter.

Credit Suisse har också tampats med flera skandaler under de senaste åren som man inte lyckats ta sig ur.

Källor: Reuters, AFP, FT

Därför får paniken kring en bank hela bankvärlden att gunga  

17:11