Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Förbluffande F1-dominans av Red Bull – Max Verstappen klättrade fjorton placeringar, men nådde aldrig stallkamraten: ”Nöjde oss med läget”

Uppdaterad 19.03.2023 22:19.
Sérgio Perez kör framför Fernando Alonso.
Bildtext Sérgio Perez lånade ledarplatsen till Fernando Alonso i början, men mexikanens seger var till slut aldrig hotad.
Bild: XPB Images

Det finns bara ett stall i toppstriden av formel 1 just nu. Sérgio Perez var ohotad etta i Saudiarabien, Max Verstappen slutade tvåa efter att ha kört om stora delar av fältet. För Valtteri Bottas var helgen ett bottennapp.

Att säsongens andra helg skulle bjuda på nytt storslam för Max Verstappen var vad alla trodde inför tävlingshelgen i Saudiarabien.

Men efter ett mardrömskval och en startplats som 15:e var läget klart mer ovisst inför söndagen. Väl i racet visade Verstappen att han inte ens behöver köra i den sista kvalsessionen för att strida om tätplatserna i själva loppet.

Holländaren plockade placering efter placering och till slut var bara stallkamraten Sérgio Perez framför. Någon stallorder var till slut inte aktuell – och därmed var det mexikanen som förde det överlägsna stallet till dubbelseger.

– Det blev nästan svårare än vad jag tänkt mig. Vi har haft många tekniska problem, som stallet jobbat hårt med. Vi fortsätter att jobba på, just nu har vi den snabbaste bilen, sa Perez i tv-intervjun efter sin femte seger.

Alonso förlorade pallplatsen efter festligheterna – Russell ny trea

Verstappen behåller ändå förstaplatsen i VM-serien. Holländaren lyckades få till tävlingens snabbaste varv på slutet.

– Det var inte så lätt att ta sig genom fältet. Men jag hittade rytmen och kan vara nöjd med pallplatsen.

Bakom Red Bull har Aston Martin det sensationellt bra ställt. Fernando Alonso ledde till och med loppet för en kort stund och log stort efter att ha varit trea i mål.

– Vilken säsongsstart vi har haft. Då vi presenterade bilen för en månad sedan kunde vi aldrig ha föreställt oss det här. Killarna har skapat en fantastisk bil, tackade veteranen.

Men efter att han prisats på pallen kom ett tungt besked för Alonso. Juryn klubbade igenom ett tidsstraff på tio sekunder, på grund av att mekanikerna börjat peta i hans bil för tidigt i samband med avtjänandet av ett annat tidsstraff under loppet.

Därmed gick 41-åringen miste om sin andra raka pallplats och föll till fyra. Tredjeplatsen gick till slut till Mercedes George Russell'.

Drömstart – och pinsam blunder – för Alonso

Aston Martin har visat sig vara en frisk fläkt under säsongsstarten. Fernando Alonso gav loppet liv direkt från start genom att stjäla åt sig ledarplatsen från Sergio Perez.

Men reprisbilderna visade att spanjoren var tydligt utanför sin ruta i starten. Straffet blev ett tidstillägg på fem sekunder, samtidigt som Perez påvisade hur överlägsna Red Bull är genom att enkelt ta tillbaka förstaplatsen.

– Jag gjorde ett misstag, men då jag hörde straffet var fem sekunder var det bara att tvinga sig själv att köra ännu lite snabbare, konstaterar Alonso.

För skrällstallets andra förare tog det roliga slut knappt halvvägs. Lance Stroll var fyra då han i teamradion uppmanades att släcka bilen, vars bromsar hade börjat brinna.

Strolls stannande betydde att säkerhetsbilen kallades till den trånga gatubanan. Max Verstappen tackade och tog emot.

Ingen stallorder

Den regerande världsmästaren var på fjärde plats då säkerhetsbilen tog över showen.

Holländaren flög förbi konkurrenterna – även Mercedes och Ferraris bilar – och skuggade ledande stallkamraten Sérgio Perez redan då tävlingen var halvvägs.

Samtidigt som Verstappen började klaga på problem med drivaxeln så gick Perez en diskussion med stallet om vilket tempo han skulle ha under slutet av racet.

Till slut kom ett förlösande besked. Ingen stallorder var aktuell.

– Ös på så hårt du vill, fick Perez höra från kommandobryggan.

– Vi valde att nöja oss med läget som det var. Att sluta tvåa i dag är ändå riktigt bra, sammanfattar Verstappen efteråt.

Bedrövligt lopp för Bottas

Valtteri Bottas helg var en total pannkaka. Finländaren kom i mål överlägset sist, över en halv minut efter nästjumbon Oscar Piastri från Mercedes.

Bottas frågade under loppet av teamet om det var något fel på hans Alfa Romeo. Svaret var att man inte sett något sådant.

– Det är något som är fel, insisterade finländaren, som startade från ruta 14.

Efter ett lyckat premiärlopp stod Bottas för en av karriärens sämre lopp.

– Jag vet inte vad det handlade om, men något var säkert fel då jag aldrig fick upp farten. Vi får kolla upp det, kommenterade han för Viaplay.

En möjlig förklaring kan hittas från det första varvet.

– Jag tror jag körde över någon bildel. Åtminstone gav det upphov till en rejäl smäll.

Saudiarabiens gp

1. Sergio Pérez, Red Bull
2. Max Verstappen, Red Bull
3. George Russell, Mercedes
4. Fernando Alonso, Aston Martin
5. Lewis Hamilton, Mercedes
6. Carlos Sainz, Ferrari
7. Charles Leclerc, Ferrari
8. Esteban Ocon, Alpine
9. Pierre Gasly Alpine
10. Kevin Magnussen, Haas
11. Yuki Tsunoda, Alphatauri
12. Nico Hülkenberg, Haas
13. Zhou Guanyu, Alfa Romeo
14. Nyck de Vries, Alphatauri
15. Oscar Piastri, McLaren
16. Logan Sargeant, Williams
17. Lando Norris, McLaren
18. Valtteri Bottas, Alfa Romeo

Alex Albon, Williams, och Lance Stroll, Aston Martin, avbröt.

Artikeln uppdaterad med Alonsos andra tidsstraff klockan 20.53.