Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Sena dramat i Saudiarabien – Fernando Alonso förlorade sin tredjeplats efter att han fått fira på prispallen: ”Gör inte så ont egentligen”

Fernando Alonso kramas.
Bildtext Fernando Alonso har fått en sensationell start hos nya stallet Aston Martin.
Bild: Lehtikuva

Fernando Alonso hann redan fira sin andra raka pallplats efter Saudiarabiens gp. Då blev han plötsligt av med tredjeplatsen. Jag hann ju åtminstone få pokalen, säger spanjoren efteråt.

Red Bull är totalt överlägsna. Men bakom dominanten är det Aston Martin som imponerat under säsongsstarten av formel 1.

Framför allt stallets veteranvärvning Fernando Alonso. 41-åringen slutade trea i premiären i Bahrain och kom i mål på samma placering även i Saudiarabien.

Skrällspanjoren var ett enda stort leende då han fick fira med Red Bull-duon Sergio Pérez och Max Verstappen på pallen igen. Men efter festligheterna fick hans kväll en annan vändning.

Alonso tilldelades ett tidsstraff på tio sekunder och puttades ned till fjärdeplatsen av George Russell.

– Man kan inte ge en bestraffning först 35 varv efter depåstoppet, utbrister Alonso för Sky Sports.

”Hann ju bli fotograferad på pallen”

Det var alltså i samband med ett depåbesök som regelbrottet inträffade. Allt fick sin början från starten – därifrån Alonso pinade i väg till förstaplatsen – där han inte hade haft bilen i sin startruta.

Det gav ett tidsstraff på fem sekunder. Men när straffet avtjänades i depån började stallets mekaniker pyssla med bilen för snabbt – och nästa straff på tio sekunder kom först efter prisceremonin.

– Det fanns tillräckligt med tid för att informera mig om straffet tidigare. Då hade jag kanske kunnat försöka skapa en större lucka till bilen bakom.

Men värst ledsen var Alonso ändå inte.

– Jag gjorde det bra i dag och egentligen gör det där inte så ont.

– Jag fick vara på pallen, bli fotograferad och få pokalen. Jag hann redan fira, men nu har jag då uppenbarligen tre poäng mindre, tolv i stället för femton.