Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ryssland uppges skicka kvinnliga fångar till kriget: ”Vi kommer se dem vid fronten inom kort”

Soldater i utrustning står på rad. En av dem har en rysk flagga på armen.
Bildtext Ryska kvinnliga fångar rekryteras till kriget i Ukraina.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Förra veckan meddelade det ukrainska försvarsministeriet att kvinnliga fängelseinterner var på väg till kriget i Ukraina. En rysk människorättsaktivist bekräftar nu uppgifterna.

För en vecka sedan uppgav det ukrainska försvarsministeriet att ett ryskt tåg, som används för förflyttning av fängelseinterner, hade setts röra sig mot Donetskregionen.

”I en av vagnarna fanns kvinnliga interner”, skrev försvarsministeriet i en uppdatering på Telegram.

Enligt uppgifterna har Ryssland börjat rekrytera kvinnliga fångar för att täcka upp för det stora antal sårade och stupade vid fronten.

Kvinna i Moskva står framför krigsaffisch.
Bildtext Kvinnliga fångar tros värvas till kriget i Ukraina för att täcka upp för ryska förluster.
Bild: EPA-EFE

Olga Romanova, direktör vid människorättsorganisationen Ryssland bakom galler, som fokuserar på fängslades rättigheter, säger att flera källor har bekräftat samma uppgifter.

– Vi har tagit del av flera rapporter, varav två är officiella, som har bekräftat den här informationen, säger Romanova.

Rekryterade kvinnor från Donetskregionen och södra Ryssland

Redan i början av februari sade det ukrainska försvarsministeriet att 50 kvinnliga fångar hade rekryterats från ett fängelse i Donetskregionen i Ukraina.

– De här internerna har förts till Ryssland för att få träning så att de sedan kan föras till kriget, säger Romanova.

Organisationen Ryssland bakom galler har också fått information om att runt hundra kvinnliga fångar rekryterats från en straffkoloni i regionen Krasnodar kraj i södra Ryssland.

– Någon månad efter att vi fick uppgifter om de här hundra kvinnorna meddelade det ukrainska försvarsministeriet att ett tåg med en vagn reserverad för kvinnor hade setts på väg mot kriget. Vi tror att det handlar om samma kvinnor.

En skyttegrav som stötts upp med virke.
Bildtext I Bakhmut i Donetskregionen har hårda strider pågått länge och förlusterna på båda sidorna har varit stora.
Bild: Antti Kuronen / Yle

Romanova säger att kvinnorna har fått träning i runt en månad och hon drar slutsatsen att minst 150 kvinnliga fångar är vid eller på väg mot fronten nu.

Olagligt att rekrytera fångar i utbyte mot frihet

Uppgifter om att manliga fångar rekryterades till kriget i Ukraina kom redan i höstas.

Då läckte ett videoklipp där chefen för privata militärföretaget Wagnergruppen, Jevgenij Prigozjin, sågs rekrytera fångar med löften om amnesti i utbyte.

Romanova har tidigare sagt att Wagnergruppen rekryterat upp till 50 000 fångar, men det brittiska försvarsministeriet sa i en underrättelserapport förra veckan att ungefär hälften av dessa redan har dödats i kriget.

– Flera personer, såsom Prigozjin och olika ledamöter i Duman, har länge lobbat för att man också ska rekrytera kvinnliga fångar. Därför är det inte överraskande att man nu gör det, säger Romanova.

Krigspropaganda i Ryssland.
Bildtext 150 kvinnliga fångar tros ha skickats till kriget i Ukraina.
Bild: EPA-EFE

Enligt den ryska lagen är det förbjudet att benåda fångar i utbyte mot att de strider i krig. Det här användes också som ett argument mot Prigozjin när han ville rekrytera kvinnor.

– Men man har ju värvat manliga fångar trots att det är olagligt, så varför skulle man inte värva kvinnor?

Det är inte säkert vilka som ansvarat för rekryteringen av de kvinnliga fångarna. Enligt Romanova har Wagnergruppen inte haft något med kvinnorna från Donetskregionen att göra, eftersom gruppen inte rekryterat där.

– Men kvinnorna från fängelset i södra Ryssland har med största sannolikhet gått via Wagnergruppen.

Osäkert vad kvinnornas roll är

Romanova vet heller inte vart de kvinnliga fångarna förs eller vad som kommer att vara deras uppdrag i kriget, men hon har två huvudsakliga teorier.

– Endera så tränas de för att vara vårdpersonal, som ska hämta sårade och stupade från slagfältet. Men frågan är varför man skulle bry sig om att göra det nu, när man inte gjort det tidigare. Ett annat alternativ är att de tränas för att vara med i anfallsstyrkan.

Romanova säger att kvinnorna dessutom verkar ha valts på måfå.

– Det är inte de mest atletiska, de yngsta eller de mest försiktiga kvinnorna som rekryterats. Det är bara slumpmässigt valda kvinnor.

Jevgenij Prigozjin, ledare för den ryska paramilitära gruppen Wagner, talar till kameran från ett tak på en okänd plats.
Bildtext Jevgenij Prigozjin, ledare för Wagnergruppen.
Bild: Lehtikuva

När FN-experter undersökte Wagnergruppens rekrytering av manliga fångar hittade de tecken på att vissa interner utsatts för hot och skrämseltaktik av rekryterarna.

Romanova vet inte hur läget varit för de kvinnliga fångarna och om de tagit värvning frivilligt eller under påtryckning.

– Vi har inte sett de här kvinnorna vid fronten än, men jag tror att vi kommer göra det inom kort.

Prigozjin uppgav i början av februari att Wagnergruppen pausar rekryterandet av interner. Men det finns flera andra privata paramilitära företag som kan ta över enligt Romanova.

– Så kvinnliga fångar kan rekryteras av några av dessa eller direkt av det ryska försvarsministeriet framöver, säger hon.