Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

I skuggan av Ukrainakriget välkomnas Xi i Moskva i dag – Putin vill visa upp en solidarisk vän

Uppdaterad 20.03.2023 08:48.
Putin och Xi möttes senast under Putins besök i Peking i februari 2022.
Bildtext Putin och Xi möttes senast under Putins besök i Peking i februari 2022.
Bild: Lehtikuva

Putin väntar sig en uppvisning av solidaritet från sin kinesiske kollega under det statsbesök som Xi inleder i Ryssland på måndagen.

Kinas president Xi Jinping blir den första världsledaren som skakar hand med den ryske presidenten efter att Internationella brottmålsdomstolen utfärdade en arresteringsorder mot Vladimir Putin i fredags. Xi landar i Moskva vid lunchtid på måndag.

Ryssland kommer att presentera Xis besök som ett bevis på att Moskva har en mäktig vän som är beredd att ställa sig på Rysslands sida mot en fientlig västvärld, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Inför besöket publicerades en artikel av Putin i kinesiska Folkets Dagblad. Där kallade Putin Xi för ”en gammal god vän” och slog fast att de två ledarna ska diskutera hur man ska bekämpa ”gemensamma hot”. Försvarsalliansen Nato nämns i sammanhanget.

”Vi är tacksamma för Kinas balanserade linje i samband med händelserna som äger rum i Ukraina, för att de (Kina) förstår deras bakgrund och sanna orsaker. Vi välkomnar Kinas vilja att spela en konstruktiv roll för att lösa krisen.”

Kina: ”Besöket handlar om vänskap, samarbete och fred”

I slutet av februari lade Kina fram en fredsplan för att få slut på kriget i Ukraina. Tolvpunktsplanen är rätt allmänt hållen. Där föreslås ett omedelbart eldupphör och att parterna inleder fredsförhandlingar, men den saknar övriga konkreta förslag om hur man ska få ett slut på kriget.

Nato och väst avvisade snabbt den kinesiska fredsplanen, som Xi väntas tala varmt för igen i Moskva.

Enligt Xi kommer Rysslandsbesöket att handla om ”vänskap, samarbete och fred”. Så står det i en artikel som tillskrivs Xi själv och som publicerades i både kinesiska och ryska medier på söndagen.

I artikeln hyllar Xi det ryskkinesiska samarbetets framgångar de senaste åren, som exempelvis den ökande handeln. Xi skriver också att han ser fram emot att tillsammans med Putin ”anta en ny vision och nya åtgärder” för att det ryskkinesiska samarbetet ska växa ytterligare under de kommande åren.

Ukraina oroar sig för kinesiska vapen

Ukraina följer med det kinesiska statsbesöket med ängslan, skriver nyhetsbyrån AFP. Där finns oro för att Kina beslutar sig för att börja förse Ryssland med vapen för kriget i Ukraina.

Ukrainska bedömare som intervjuats av AFP hoppas att västerländska påtryckningar ska få Kina att fortsätta den nuvarande balansgången och att inte erbjuda Ryssland ett mer aktivt stöd än hittills.

I februari uppgav den amerikanska underrättelsetjänsten CIA att Kina överväger vapenleveranser till Ryssland.

På basis av tulluppgifter rapporterade nättidningen Politico i slutet av förra veckan att kinesiska företag redan i fjol levererade stormgevär, drönardelar och skyddsvästar till Ryssland för eventuell användning i Ukraina.

Bedömare som AFP intervjuat tycks ändå inte tro att Kina under den närmaste framtiden levererar tunga vapen till Ryssland.

Källor: Reuters, SR, AFP