Tågstrejken leder till förseningar i den övriga lokaltrafiken – HRT: ”Det finns två orsaker”
Bussarna har haft fler passagerare än normalt. Det leder till förseningar, men för det mesta har alla som vill åka rymts med.
Tågstrejken bröt ut en minut efter midnatt på måndagen. Den innebär bland annat att all passagerartrafik på järnvägarna står. Helsingforsregionens Trafik HRT försöker informera passagerare som berörs, både på elektronisk väg och genom att vara närvarande på de större stationerna i regionen.
Biljettkontrollanterna har fått sadla om den här morgonen och har stått på stationerna för att informera om strejken och vid behov hjälpa passagerare att hitta alternativa rutter med andra färdmedel. Men HRT har hittills inte fått in rapporter om något större kaos i morgontrafiken.
– Ingen har blivit kvar på hållplatsen för att bussen skulle ha varit för full, trafiken har löpt relativt smidigt, säger Tuija Ruoho vid HRT:s kommunikationsavdelning när Yle Huvudstadsregionen ringer upp strax efter åtta på måndag morgon.
Under morgonen har ändå enstaka fullsatta bussar synts.
Strejken har också lett till kortare förseningar på fem till tio minuter, det säger HRT:s kommunikationschef Johannes Laitila till Yle uutiset. Det handlar främst om bussturer som kör parallellt med lokaltågens rutter.
– Vi har fler passagerare än vanligt och det är mer trafik än vanligt, båda sakerna bidrar till förseningarna.
Enligt Finntrafics vägtrafikcentral har strejken inte lett till någon större rusning på vägarna. Trafikmängderna på bland annat infartslederna motsvarar en vanlig måndag.
Inga extraturer
HRT har redan tidigare informerat om att man inte planerar någon ersättande trafik för tågavgångarna som inte körs. Passagerare får använda sig av befintliga rutter och kapacitet, och den först strejkmorgonen hade dessa räckt till bra.
Tuija Ruoho tror att en hel del passagerare orgaiserat sin dag så att de kan jobba på distans. Men om strejken blir långvarig kan det bli större tryck på kollektivtrafiken. Men inte heller då är det troligt att det blir fler turer eller ersättande linjer.
– Det finns helt enkelt inte hemskt mycket svängrum. Rusningstid finns det just inga extra chaufförer eller bussar att ta till, och det finns ochså en ovilja att öka kapaciteten när det handlar om en arbetskonflikt.
Just nu vet ingen hur länge strejken kommer att pågå. Den har ingen sluttid utan fortsätter tills parterna, fackorganisationen RAU och arbetsgivarorganisationen Palta, kommer överens.