Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

THL: Färre fall av fästingburen hjärninflammation – vaccinationsprogrammet utvidgas till Esbo skärgård

Bildcollage. Till vänster syns ett blodprov för TBE-virus, till höger en hand som håller i en fästing med en pincett.
Bild: Collage: Alamy / All Over Press

Antalet fall av fästingburen hjärninflammation minskade en aning år 2022, men fortfarande registreras fler fall än tidigare. Forskarna tror att det beror på att allt fler känner till sjukdomen.

Antalet fall av fästingburen hjärninflammation, eller TBE, minskade en aning år 2022.

Institutet för hälsa och välfärd THL fick anmälan om 123 fall av TBE i fjol. Det är något färre än toppåret 2021, då antalet fall var 148.

Under tidigare år har det förekommit färre än hundra fall.

Enligt THL har rapporterade TBE-fall varit uppåtgående redan i ett årtionde.

– Till exempel kan klimatförändringen och människornas medvetenhet om fästingburna sjukdomar förklara ökningen av antalet fall, skriver THL-forskaren Henna Mäkelä i ett pressmeddelande.

Säv på en havsstrand, segelbåtar i bakgrunden.
Bildtext Fästningarna trivs längs kusten.
Bild: Roger Källman/Yle

Enligt statistik från åren 2018–2022 är fästingburen hjärninflammation vanligast i kustregionernas kommuner, till exempel i Pargas (46 fall per 100 000 invånare) och på Åland (38 fall per 100 000 invånare).

Så gott som alla som smittats har saknat vaccinationsskydd.

Enligt THL är det viktigt att se till att man har ett fullt vaccinationsskydd, särskilt om man bor i ett område som omfattas av det nationella vaccinationsprogrammet.

Esbo skärgård med i vaccinationsprogrammet

Det nationella vaccinationsprogrammet för TBE gäller endast i de välfärdsområden som har områden som hör till vaccinationsprogrammet. Välfärdsområdena informerar om hur vaccinationerna ordnas.

Vaccinationerna är avgiftsfria. Alla som är fast bosatta eller långvariga fritidsboende i området och fyllt tre år har rätt till dem.

Det nationella vaccinationsprogrammet för fästingburen hjärninflammation utvidgas i år till Sommaröarna i Esbo, där förekomsten av sjukdomen har ökat avsevärt de senaste åren.

Fästing på grått underlag.
Bildtext TBE-vaccinet skyddar endast mot fästingburen hjärninflammation, inte mot andra sjukdomar som sprids av fästingar.
Bild: Asko Hauta-aho / Yle

På andra områden fortsätter TBE-vaccinationerna liksom tidigare.

I vaccinationsserien ingår tre vaccindoser. THL rekommenderar att man inleder vaccinationsserien senast i början av våren, så att man hinner få två vaccindoser före sommaren. Den tredje vaccindosen ges följande år.

Inget bett, ingen sjukdomsrisk

THL ger vaccinationsrekommendationer även utanför det nationella programmet, på riskområden särskilt i skärgårds- och kustregionen.

TBE-vaccinet skyddar endast mot fästingburen hjärninflammation som orsakas av ett virus. Vaccinet skyddar inte mot andra sjukdomar som sprids av fästingar, såsom borrelios, och vaccinet hindrar inte fästingar från att bita fast i huden.

Alla sjukdomar som sprids av fästingar kan bekämpas genom att man skyddar sig mot fästingbett.