Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Ny konstgräsplan i Västerby förlänger säsongen för fotbollsspelarna – ”Den här planen är mer än välkommen”, säger EIF-ordförande

Ett helt fotbollslag springer sida vid sida.
Bildtext EIF:s juniorer kommer att ha stor nytta av den nya konstgräsplanen. På bilden tränar EIF:s P17-juniorer på Centrumplan. Arkivbild.
Bild: Kjell Svenskberg

En fullstor konstgräsplan med belysning finns inskriven i Raseborgs ekonomiplan för åren 2024–25. Planen ska byggas i Västerby och lokala fotbollsföreningens ordförande ser redan möjliga synergieffekter.

Den nya fotbollsplanen som kommer att byggas norr om fotbollshallen i Västerby ska stå klar i slutet av år 2025. Det har kultur- och fritidsnämnden i Raseborg beslutat.

Ekenäs IF:s ordförande Niklas Busk välkomnar planerna.

– Behovet är stort. Mängden planer vi har i dag är kanske tillräcklig, men utmaningen är att största delen av planerna är naturgräs och användningen av naturgräs är ganska begränsat, säger han.

Föreningens nya verksamhetsledare Jukka Karjalainen konstaterar att konstgräsplaner förlänger säsongen i båda ändorna, både på våren och på hösten.

– Det är väldigt bra att vi kan förlänga säsongen ute på det här viset.

Bra dialog med Raseborg

Dialogen mellan EIF, den största användaren av fotbollsplanerna i Ekenäs, och staden Raseborg har varit bra.

– Vi började prata om det här med staden för ett par – tre år sedan. Dialogen har varit bra och nu är vi i det läget att det ser ganska bra ut, säger Busk.

Ekenäs IF:s fotbollsordförande välkomnar den nya konstgräsplanen

13:25

I nuläget har EIF inga speciella önskemål gällande den nya planen eller faciliteterna kring den. EIF-ordföranden säger ändå att det finns synergieffekter att hämta till exempel vad omklädningsrummen beträffar.

– I Västerbyområdet finns ganska många användare och vi ska nog tänka lite bredare än bara kring det egna området, fotboll. Här ska vi samarbeta för det är många som kan dra nytta av de där rummen bara vi gör det på ett smart sätt, säger Niklas Busk.

I Västerbyområdet finns en bana för frisbeegolf, skytte och skidåkning. Många friluftsmänniskor håller också till i området.

Uppvärmd plan inget måste

I det här skedet finns inga planer på att den nya fotbollsplanen skulle vara uppvärmd.

– Visst skulle det vara fint med en uppvärmd plan, men är det nödvändigt i det här skedet?

Busk säger att Raseborg redan har en uppvärmd fotbollsplan i Karis, en plan som kan värmas upp, men som sällan är det.

Han kastar fram möjligheten att täcka in den nya planen till vintern och på det sättet förlänga säsongen. Till vintern kunde planen förses med en kupol som sedan enkelt kan plockas ned till sommarhalvåret.

– Det kan vi kanske finansiera efter att planen stått klar i några år, funderar han.

Varken EIF eller Raseborgs stad har för tillfället resurser att bygga en fullstor fotbollshall i stället för den fotbollshall som finns i Västerby. Den nuvarande hallen fungerar bra som träningshall, men det är inte möjligt att spela matcher där.

Kostar minst 700 000 euro

Kostnadskalkylen för tillfället är 700 000 euro för konstgräsplanen.

”Vi vet mer exakta kostnader först när en grundlig planering är gjord med kostnadskalkyler, dessa görs under 2023”, säger Fredrika Åkerö, fritidschef i Raseborg, i ett e-postmeddelande till Yle Västnyland.

Hon säger också att frågan kring omklädningsrummen tas upp under planeringen.

Två personer står bredvid varandra.
Bildtext EIF-ordföranden Niklas Busk och verksamhetsledaren Jukka Karjalainen besökte Sportmåndag i Yle Västnyland 20.3.2023.
Bild: Bubi Asplund / Yle

Vid fotbollshallen finns en naturgräsplan som ska få stå kvar också efter att konstgräsplanen är klar.

– Västerby gräsplan är i gott skick och det är jättebra att den får stå kvar. Den öppnar nya möjligheter.

Däremot planerar staden att avveckla naturgräsplanerna i såväl Österby och som Flyet.

– Det handlar förstås om att spara in i underhållskostnader. Jag hoppas man ändå inte har alltför bråttom utan väntar i ett par säsonger när vi har nya konstgräsplanen i bruk, att vi ser vad som behövs, säger Busk.

Verksamhetsledaren lär sig nytt varje dag

Sedan första mars har Ekenäs IF en ny verksamhetsledare i Jukka Karjalainen, 39 år. Han är från Jakobstad men bor numera i Ekenäs.

Han har tränat bland andra Vasaklubben VPS och MyPa från Anjalankoski i herrettan. Dessutom har han haft olika uppgifter i både FF Jaro och JBK i hemstaden Jakobstad.

Karjalainen har en UEFA Pro-tränarutbildning och har acklimatiserat sig bra i sin nya hemstad.

– Det har varit ganska intensivt och varje dag har det kommit några nya saker, säger han och berättar att föreningens ordförande Niklas Busk hjälpt honom på traven i det nya jobbet.

Jukka Karjalainen är anställd av Ekenäs IF, alltså föreningen som sköter juniorfotbollsverksamheten och alla EIF-lag i serieverksamheten utom representationslaget. Representationslaget spelar i herrettan eller division 1 som serien också kallas. Det laget sköts av ett aktiebolag.

Diskussion om artikeln