Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Kulturfondspengar till projekt som stödjer svenskspråkiga killar: ”Pojkar behöver egna ställen där man förstår dem och där deras beteende inte uppfattas som ett problem”

Dimitri Paile tittar in mot kameran.
Bildtext Dimitri Paile håller i trådarna för projektet Killevippen. Kulturfonden beviljade ett stipendium på 60 000 euro till projektet.
Bild: Carina Bruun-Meyer / Yle

Kulturfonden beviljade Stationens Barn r.f. 60 000 euro för att starta killgrupper i huvudstadsregionen. Projektet Killevippen ska förebygga marginalisering bland pojkar.

– Det är jätteroligt att få en sådan här summa. Vi har både tid att planera och förverkliga projektet, eftersom stipendiet är fördelat på två år, säger Dimitri Paile som håller i trådarna för projektet och är planerare och utbildare på Stationens Barn r.f.

Projektet Killevippen går ut på att bemöta svenskspråkiga pojkar mellan sexton och nitton år som kämpar med utmaningar. I killgrupperna erbjuder man trygghet och verktyg för att pojkarna ska lära känna sig själva så att de klarar sig i framtiden.

Paile anser att det är viktigt att skapa killgrupper, eftersom pojkar löper störst risk att marginaliseras. Men också för att könsroller står inför förändringar idag, vilket kan vara svårt att hantera för en del.

– När man använder termer som toxisk maskulinitet finns det en risk att man förstärker en uppfattning om att det finns en entydig manlighet och maskulinitet, säger Paile.

Han menar att reaktionen på det här kan vara att man kopplar ihop ett icke önskvärt beteende till det manliga könet.

– Därför är det viktigt att killarna har ett utrymme att utforska sig själva för vem de är. Pojkar behöver egna ställen där man förstår dem och där deras beteende inte uppfattas som ett problem, säger Paile.

Han anser att pojkar med utmaningar borde få stöd och förståelse i ett så tidigt skede som möjligt, så att de kan utvecklas tryggt och inte känna att de är oönskade i samhället.

”Jag skulle själv ha haft ett behov av trygga manliga förebilder”

Projektet engagerar Paile också på ett personligt plan. Som barn och tonåring skulle han själv ha haft ett behov av trygga manliga förebilder.

– Mina förebilder kunde gärna ha varit bättre. Några av dem är i graven och några har allvarliga problem, säger Paile.

Han önskar också att det funnits mera vägledning i hur man bemöter utmaningar och tar sig an mentala trösklar. Det är något han vill erbjuda pojkarna i grupperna.

– Jag vill erbjuda trygga övningar i trygga miljöer så att pojkarna kan utforska sina egna sätt att ta sig an utmaningar. I grupperna kommer vi tillsammans att fundera på hur man gör när någonting känns svårt, så att man inte är handfallen när det händer i riktiga livet, förklarar Paile.

Han är själv pappa till en drygt ettårig son och understryker att alla vuxna, vare sig de vill det eller inte, lär ut socioemotionella färdigheter till de barn de möter.

– Det är aldrig fel att erbjuda trygga manliga förebilder och övningar i känslofärdigheter, säger Paile.