Credit Suisse störtdök med över 60 procent – ekonom: Panikstämning på vissa marknader
Under helgen blev det klart att Schweiz största bank UBS köper landets näst största bank Credit Suisse för att återställa förtroendet för banksystemet. Men paniken är redan här, säger ekonomen Roger Wessman som har lång erfarenhet av finansmarknaden.
Den krisande schweiziska banken Credit Suisse störtdök i morse med över 60 procent då börshandeln inleddes i Zürich. Den här oron för att banker kan få problem på grund av de stigande räntorna kommer inte att försvinna, säger Roger Wessman.
”En liten panikstämning på vissa marknader”
En påtagbar effekt av bankkrisen är att ekonomin mattas av. Hur mycket är omöjligt att säga.
– Allt beror på hur paniken sprider sig i finanssektorn. Jag har sett uppskattningar på att turbulensen skulle bromsa upp ekonomin med en procentenhet och det låter som en rimlig bedömning av storleksordningen på effekten, säger Roger Wessman.
Bedömer du att det är panik på finansmarknaden?
– Det finns en liten panikstämning på vissa marknader, men om vi jämför med finanskrisen så var paniken betydligt värre, säger han.
Amerikanska småbanker nu under lupp
I Europa verkar läget tillsvidare vara relativt lugnt. Centralbanken bedöms ha kontroll över läget, men det är omöjligt att förutse om en europeisk bankkris finns bakom hörnet.
De problembanker som ekonomerna känner till finns just nu i USA, säger Roger Wessman.
– Vi vet att det finns problem bland småbankerna i USA som har deponenter som flyttar över sina pengar till storbankerna där de tror att pengarna ska vara säkra. Storbankerna kommer att backas upp av staten om de får problem, på det sättet som nu skedde med amerikanska SVB.
”Ofta kommer skattebetalarna undan med blotta förskräckelsen”
I fallen med Credit Suisse och amerikanska Silicon Valley Bank har staterna trätt in. Den politiska viljan har varit att skydda deponenternas pengar och därför tar staterna och centralbankerna en del av smällarna.
– Det här såg vi i fallet med SVB där alla deponenters tillgångar tryggades. Det här är alldeles klart en risk för skattebetalarna om myndigheterna träder in, säger Roger Wessman.
Men ofta har staterna fått tillbaka sina pengar genom att sälja de tillgångar som staten har tagit över under bankkrisen, fortsätter Roger Wessman.
– Skattebetalarna har kommit undan med blotta förskräckelsen. Men det är klart att det finns en risk att skattebetalarna blir stående med notan, säger han.