Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Flygen mellan Kronoby och Helsingfors fortsätter åtminstone till april 2024

Ingången till en flygterminal.
Bildtext Åtminstone ytterligare ett år kommer det att vara möjligt att flyga till Helsingfors från flygplatsen i Kronoby.
Bild: Jakob Lillas / Yle

Finnair får fortsättningsvis statsstöd för Helsingforsflyg till fem regionala flygplatser, bland dem Karleby-Jakobstads flygplats i Kronoby.

Transport- och kommunikationsverket Traficom har ingått avtal med Finnair om att använda en option på förlängning av flygtrafiken mellan fem regionala flygfält och Helsingfors. Det här blev möjligt efter att riksdagen beviljade 17 miljoner till flygtrafiken i tilläggsbudgeten den 1.3.2023.

Helsingforsflygen från Kronoby samt från Joensuu, Jyväskylä, Kajana och Kemi-Torneå får nu fortsätta med statligt stöd till april 2024.

”Eftersom det handlar om en option kommer servicenivån huvudsakligen att fortsätta på samma nivå som i dag. Under avtalsperioden kan vissa ändringar göras i tidtabellerna för att tillgodose regionernas behov av flyg så väl som möjligt”, säger Traficoms direktör Pipsa Eklund i ett pressmeddelande.

Målsättningen är att flygtrafiken på de här rutterna ska fortsätta på marknadsmässiga villkor efter den här subventionerade perioden.