Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

I tio år samlade Emma mod för att lämna sin våldsamma partner – Vegas Familjekväll svarar på era frågor om familjevåld

Uppdaterad 01.04.2023 10:25.
Stora och små mjukisdjur i olika färger. Intill ligger stödmaterial i form av böcker och bildkort, i granna färger.
Bildtext Mammor med barn är en vanlig klientgrupp på skyddshemmen i Finland. Barn som upplevt våld eller hot om våld behöver mycket stöd och hjälp.
Bild: Daniela Salo / Yle

Våld i nära relationer kan upprepas och förvärras. Första steget mot en tryggare vardag kan vara att prata om situationen. I Vegas familjekväll på onsdag kan du få svar på dina frågor på ämnet. Längst ner i artikeln finns ett formulär.

Början på resan mot en trygg tillvaro är att slita sig loss från ett osunt förhållande. Det kan låta enkelt men i verkligheten är det både tungt och utmanande. Det är ofta frågan om långa och besvärliga processer. Speciellt då det finns gemensamma barn med i bilden. Stöd och handledning är A och O.

Mod att slita sig loss

Under tio år levde mamman Emma och hennes två barn under hot och våld från familjens fader. Mamman heter egentligen något annat, på grund av det känsliga ämnet är hon anonym.

– Jag funderade nog under åren att ta kontakt med ett skyddshem, men steget kändes för stort. Först då både polis- och socialmyndigheter uppmanade mig att uppsöka skyddshem insåg jag allvaret.

Jag var rädd för följderna, barnen användes som vapen mot mig.

― Emma

Många gånger tänkte hon att det hade varit enklare att stanna kvar i förhållandet. Den ständiga oron, utmaningen att hitta nytt jobb och ett eget hem kändes övermäktigt ibland. För att inte tala om alla rättegångar och den ständiga oron över barnen och deras välmående. Stödet från personalen på skyddshemmet var ovärderlig.

– Under processen framkom det att även det äldsta barnet fått sin del av våldet. Healingprocessen är långt ifrån över.

Trots besöksförbud har exmaken sökt upp dem och hotat dem, flera gånger. Emma och barnen har varit tvungna att söka sig till skyddshem fyra gånger.

– Gamla sår rivs upp och trauman återkommer varje gång man tvingas ge sig iväg, säger Emma uppgivet.

Kampen är långt ifrån över, men tack vare stödet och skyddsnätet från professionellt håll ser Emma ljust på framtiden.

Olika former av våld

Våld i nära relationer utövas av en nuvarande eller tidigare make, maka eller partner, ett barn eller en partners barn, en förälder, nära släkting eller någon annan.

Det finns 29 skyddshem i Finland som erbjuder stöd och hjälp i krissituationer. Skyddshemmen erbjuder stöd och hjälp för dem som upplever våld i nära relationer men också för dem som upplever hot om våld.

Skyddshem fotograferat i trevligt vårväder. Himlen är blå och planteringarna intill huset grönskar.
Bildtext Du kan välja skyddshem oberoende av din hemkommun. Vistelsen är avgiftsfri.
Bild: Folkhälsan

Nedvärdering, förringning och kontroll förekommer ofta i destruktiva förhållanden. Offren kan ha levt i ett förhållande där den andra parten haft kontroll över ekonomin, de sociala kontakterna och till och med begränsat personens frihet. Det här bevittnar personal på skyddshem runt om i landet.

Tröskeln att söka hjälp är hög. Skuldkänslor, skam och rädsla är väldigt vanligt bland dem som kontaktar skyddshemmen. Många är rädda för konsekvenserna.

– Män har ofta en högre tröskel att söka hjälp. Vilket kan bottna i samhällets traditionella könsroller, där mannen förväntas vara stark, säger handledare på Folkhälsans Skyddshem Villa Familia.

Klienten har rätt att välja vilket skyddshem hen kontaktar. En del önskar trygghet genom att söka sig bort från den egna kommunen. Medan de som har barn i dagis- eller skolåldern, ofta önskar att vardagen kunde rulla på så normalt som möjligt och söker upp ett skyddshem som ligger nära hemmet.

Leksaker på ett bord och par som grälar i bakgrunden.

Rekordmånga sökte hjälp för våld i nära relationer i fjol

Över 11 000 personer sökte hjälp i fjol.

Så här kan du söka hjälp

Om du befinner dig i en våldsam eller hotande situation kan du söka hjälp via olika kanaler. Du kan ringa direkt till ett skyddshem eller till socialjouren. Under samtalet får du veta var det finns plats och hur du ska bära sig åt för att få skydd.

Om du har tid och möjlighet att packa dina personliga saker kan det vara bra att ta med följande: kläder, bankkoder, pass, telefon och laddare.

I vissa fall är man tvungen att fly hals över huvud. Då får man hjälp på plats och ställe.

Via nätet kan man chatta med Nollinjen och få hjälp den vägen. Det finns anvisningar om hur man kan surfa tryggt på webbplatsen och radera historiken på datorns webbläsare.

Nollinjen erbjuder stödsamtal och chatt

Hjälptelefonen är nationell och avgiftsfri. Tjänsten finns till för alla som blivit utsatta för våld eller hot om våld i nära relationer. Du får vara anonym. Personalen ser inte ditt telefonnummer. Samtalet syns inte på telefonräkningen.

Nollinjens telefonnummer är 080 005 005.

Ring det allmänna nödnumret 112 om du är i akut behov av hjälp.

Många som söker sig till skyddshem har levt under förtryck och nedvärdering i många år. Självförtroendet och egenvärdet tynar sakta bort. Handledare på Villa Familia berättar att en viktig uppgift är att lyfta upp klienterna och stärka deras självförtroende.

– Det kan vara frågan om att stärka tron på deras föräldraskap och att de fattat rätt beslut. Ge dem kraft att orka ta sig vidare och tro på sig själva.

Ett sovrum med våningssäng och en vit spjälsäng. I hörnet står en grå länstol och ovanför babysängen finns en bokhylla med färggranna böcker .
Bildtext På skyddshemmen finns sovrum i olika storlek. Det finns några skyddshem i landet dit även husdjuren får följa med.
Bild: Daniela Salo / Yle
Marjo Rantala står vid en vit vägg. Hon tittar in i kameran. Hon är klädd i en svart polotröja.

Finland ett av Europas farligaste länder för kvinnor: ”Vårt system har misslyckats”

Regeringen Marin får ris och ros för arbetet mot kvinnovåld.

Stöd och handledning

Varje fall är unikt och klienterna stannar på skyddshemmet så länge som det behövs, för att återfå en trygg vardag. Från några dagar till ett par månader. Personalen finns på plats under dygnets alla timmar. Vardag, helg och högtid.

Det erbjuds många former av stöd. Kris diskussioner, stödsamtal och handledning hör till det vanliga. Man kan få hjälp med att hitta en egen lägenhet och stöd vid byte av hemkommun. Men också få hjälp med att fylla i blanketter och ansökningar.

En hylla där övre hyllpan har broshyrer och infoblad och de nedre hyllplanen är packade med lego och böcker.
Bildtext Fakta, stöd och fri samvaro. Klienterna på skyddshemmen kan ha stort stöd av varandra.
Bild: Daniela Salo / Yle

Personalen hjälper även till med mindre vardagsarrangemang. Målet är att klienten ska kunna bygga upp en trygg tillvaro då hen flyttar från skyddshemmet.

Till följande skyddshem kan klienterna ta med sig sina husdjur. Tavastehus skyddshem, Skyddshemmet Mona, Villa Familia Raseborg och Björneborg mödra- och skyddshem.

För mera information: Nollinjen, Skyddshem, Förbundet för mödra- och skyddshem

På onsdag den 5 april mellan klockan 17:30-19:00 finns ledande socialarbetare Johanna Sirén-Päivärinta och terapeut Maria Siljander med i familjekvällen på Yle Vega för att svara på frågor om familjevåld. Kanske du har egna erfarenheter att dela med dig av, frågor om hur man söker hjälp eller kanske du undrar mer om hjälpen du kan få? Det går också att fråga om hur du som anhörig ska agera när du tror att något inte står rätt till i en familj du känner.

Fyll i formuläret.