Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Ta det försiktigt på isiga trottoarer – nu syns halkolyckorna på akuten

Kvinna med hund går längs med isig vägbana
Bildtext Måndagen bjöd på slaskväder i Vasa och Österbotten. Men under det blöta finns is kvar på många ställen, så ta det försiktigt under promenaden!
Bild: Kim Blåfield / Yle

Värsta sortens halka råder just nu på många håll. Samjouren vid Vasa centralsjukhus har de senaste dagarna fått ta emot klart fler patienter som skadat sig i halkolyckor än vanligt.

Is under och vatten ovanpå. Så ser många trottoarer ut just nu då dagarna bjuder på töväder men nätterna fortfarande är kalla.

Och det märks att många fallit offer för halkan, uppger Ann-Katrin Brandtberg, som är servicechef för akuten.

– Vi har klart fler halkolyckor än vanligt just nu, säger Brandtberg.

En del patienter kommer undan med mindre allvarliga stukningar eller sträckningar, men akuten har också tagit emot många österbottningar med regelrätta frakturer.

Ben, vrister, handleder, räknar Brandtberg upp efter en titt på datorskärmen som berättar om måndagens patientsituation.

– Vår gipsare har nog mycket att göra. Så ta det försiktigt därute!

Enligt Brandtberg är läget på akuten överlag inte lika ansträngt som det periodvis varit, men inte heller lugnt.

– Vi har en lite jobbigare tid igen med ökat antal patienter. Förutom flera benbrott har vi ganska många isoleringspatienter med corona, febertillstånd eller någon form av magbesvär. Och precis som tidigare har vi åldringar som tvingas ligga kvar här för länge i väntan på en avdelningsplats.