Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

Hallå kvinna i Svenskfinland! Vem bestämmer över ditt utseende? Är du ett av våra case för en tv-serie om åldrande och skönhet?

Kvinna med ljust hår ser sig i en handspegel och sminkar sig.
Bildtext Kan jag känna mig fin fast jag håller på att bli äldre?
Bild: Yle/Marcus Rosenlund

Jag har alltid haft ett sorglöst förhållande till mitt utseende – min kvinnliga yta. Att sminka och fixa mig har jag sett som en rolig del av livet både till vardags och fest.

Men ju äldre jag blivit, desto mer har jag börjat fundera kring min fixering av både mitt eget och andra kvinnors utseende. Hur upprätthåller samhällsstrukturer mitt missnöje över utseendet? Vem behagar jag då jag snyggar till mig? Kan jag känna mig fin fast jag håller på att bli äldre?

I år, 2023, fyller jag 48 år – en ålder som ger starka bäst före-vibbar då det kommer till skönhetsnormer. Oavsett trender, epoker och kulturer verkar vi människor på detta jordklot vara rörande överens om att en kvinna ska vara ung och smal för att fylla kriterierna för att vara vacker.

Nu vill jag tillsammans med andra medsystrar där ute fundera på den kvinnliga ytan i förfall i en serie på Arenan. Vill du, som passerat 30–40-strecket och känner att ditt utseende påverkar dig starkt, vara med?

Ljushårig kvinna med allvarlig min lutar sig mor ett fönster där hennes reflektion syns.
Bildtext Vill du vara med i en serie om kvinnligt åldrande?
Bild: Yle/Marcus Rosenlund

Försöker du febrilt bibehålla ett ungdomligt utseende? Är du kanske en åldersnojig singel med en önskan om att hitta kärleken? Eller letar du efter ett jobb, som förutsätter ett fördelaktigt utseende och ska gå på arbetsintervju?

Har du förbättrat ditt yttre med hjälp av effektivare medel än tvål, vatten och smink? Eller skiter du blankt i att ditt utseende åldras?

Vill du vara en av huvudpersonerna i serien? Filma en kort video med din mobiltelefon där du berättar hur ditt åldrande utseende påverkar ditt liv och varför du vill vara med i serien. Mejla videon och dina kontaktuppgifter till adressen info@fivecorners.fi. Du kan också vara i kontakt om du har frågor om serien.

Registerbeskrivning för ”Min kvinnliga yta”

Genom att sända in en intresseanmälan till produktionen ”Min kvinnliga yta” omfattas du av nedanstående registerbeskrivning. Den finns till för att du ska veta hur vi lagrar och använder din data.

1. Registeransvarig
Ab Yleisradio Oy (nedan Yle)

2. Kontaktperson för registret
Annika Löfgren, producent
Adress: PB 12, 00024 Yle
E-post: annika.lofgren@yle.fi

3. Registrets namn
Min kvinnliga yta

4. Syftet med behandlingen av personuppgifter/registrets användningsändamål
Personuppgifterna behövs för att Yle ska kunna kontakta dem som vill vara med i produktionen ”Min kvinnliga yta” där kvinnor berättar om sin inställning till sitt eget åldrande.
Yle kan kontakta deltagarna via den kontaktinformation som deltagarna uppgett i mail till info@fivecorners.fi.

5. Registrets datainnehåll
De personuppgifter som uppges i mail till info@fivecorners.fi.

6. Regelmässiga uppgiftskällor
Innehållet i personregistret är hemligt och delas inte med tredje part. Uppgifterna används enbart inom Yle och produktionsbolaget Five Corners i redaktionella processer.

7. Regelmässigt utlämnande och översändande av uppgifter utanför EU eller EES
Registeruppgifter lämnas inte ut till personer utanför Yle och produktionsbolaget Five Corners som Yle samarbetar med.

8. Principer för skydd av registret
Persondatan är skyddad med användarnamn och lösenord. Producenten och av producenten utsedda anställda samt it-ansvariga har tillgång till beställningsdatan. Beställningarna förvaras på en skyddad server som nås via en Secure Sockets Layer (SSL)-anslutning.

9. Rätt till insyn
Användarna har rätt att få insyn i vilka uppgifter som har registrerats om dem i registret. Begäran om insyn kräver att personen kan bekräfta sin identitet. Begäran om insyn i registret ska skickas till adressen svenska@yle.fi

10. Utplåning av uppgifter ur registret
Då redaktionen inte längre behöver innehållet utplånas registret och eventuella kopior.