Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Dikeskörningar och avkörning under helgen i Österbotten – flera förare misstänks för grovt rattfylleri

En rattfyllerist ser en suddig väg genom vindrutan.
Bildtext Polisen noterade flera fall av både rattfylleri och grovt äventyrande av trafiksäkerheten under helgen.
Bild: Linus Hoffman/Yle

Alkoholpåverkade förare körde i diket både i Kronoby och Kvevlax. I Nykarleby körde en rattfull förare undan polisen i hög hastighet.

Polisen i Österbotten tog hand om 533 uppdrag under helgen. Flera grova äventyranden av trafiksäkerheten noterades. Totalt bokfördes femton rattfyllerifall under helgen, varav sju var grova.

På fredag eftermiddag fick polisen anmälan om en bilist som hade kört i diket längs Åsbackavägen i Kronoby. Bilisten hade kört i mötande körfält och körde i diket när han mötte en annan bil. Föraren blåste 1,57 promille. Mannen misstänks för bland annat grovt rattfylleri, grovt äventyrande av trafiksäkerheten och saknade dessutom körrätt.

På fredag uppmätte polispatrullen en hastighet på 130 km/h hos en bilist i Nykarleby. På den aktuella sträckan på Riksväg 8 är hastighetsbegränsningen 80 km/h. Polispatrullen visade stopptecken åt föraren som inte stannade utan fortsatte färden i 190 km/h. Föraren stannade efter att han hade kört omkring 3 km. Mannen misstänks för bland annat grovt äventyrande av trafiksäkerheten och rattfylleri.

Dikeskörning i Kvevlax och avkörning i Seinäjoki

Natten mellan lördag och söndag fick en polispatrull en anmälan om en bil som kört i diket längs Karlebyvägen i Kvevlax. När polisen kom till platsen hade föraren lämnat kvar bilen men själv gett sig av. Polisen hittade mannen en halvtimme senare i hans hem. Mannen hade bilnyckeln i fickan och resultatet av blåstestet var 0,80 mg/l. Mannen greps och är misstänkt för grovt äventyrande av trafiksäkerheten samt grovt rattfylleri.

Natten mellan lördag och söndag fick polisen en anmälan om en olycka på Tehtaantie i Seinäjoki. Bilen hade kört längs Tehtaantie mot Rekkaväylä korsning. I en kurva strax före korsningen hade bilen kört rakt över mötande körfält och kolliderat med en skyddsvall. Bilen flög cirka 20 meter, träffade sedan marken och studsade en gång till, kolliderade med ett träd och fortsatte efter det färden till ett grönområde. Bilen totalförstördes och föraren fördes till sjukhus för vård. Föraren blåste 0,63 mg/l i polisens alkometer. Mannen misstänks för grovt äventyrande av trafiksäkerheten, grovt rattfylleri och saknar dessutom körrätt.