Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Valmet Automotive säger upp cirka 500 anställda vid fabriken i Nystad

Uppdaterad 20.03.2023 18:19.
Valmet Automotive bildsättningsbild från juli 2020.
Bildtext Runt 500 anställda vid Valmet Automotive i Nystad sägs upp till följd av omställningsförhandlingar.
Bild: Saana Sjöblom-Hasselblatt / Yle

Valmet Automotive har avslutat omställningsförhandlingarna som inleddes i januari och som gällde hela personalen vid bilfabriken i Nystad.

Som ett resultat av förhandlingarna gör Valmet Automotive ändringar i arbetsbeskrivningar, inleder tillfälliga permitteringar och säger upp anställningsavtal.

Behovet att minska på personalen gäller högst 940 anställda, varav cirka hälften kommer att genomföras som permitteringar gällande tillsvidare och resten som uppsägningar.

Förändringarna träder i kraft i månadsskiftet april–maj.

Pasi Rannus, direktör för tillverkningsverksamheten, säger till Yle att personalminskningarna beror på att produktionsvolymen har minskat.

– Vi talar ändå om en permanent minskning av produktionen. Förändringar i den globala bilindustrin och de senaste geopolitiska händelserna påverkar också oss. Produktionen kommer att fortsätta, men den kommer att skalas ner för att möta marknadens efterfrågan, säger Rannus.

Fabriken i Nystad kommer att börja tillverka modellen Mercedes-AMG GT under hösten. Det här beräknas sysselsätta cirka 150 personer.

– Arbetsgivaren har en viss skyldighet att ta tillbaka sin personal, men det är för tidigt att spekulera i när och hur mycket av den uppsagda personalen som eventuellt kan tas tillbaka, säger Rannus.

Ungefär hälften av de 940 anställda permitteras. Det finns ingen information om hur länge permitteringarna varar.

Artikeln uppdaterad 20.3.2023 klockan 18.18 med kommentarer av Pasi Rannus.

Artikeln är en översättning av Yle Uutisets artikel ”Valmet Automotive irtisanoo noin 500 työntekijää Uudenkaupungin autotehtaalta”, skriven av Jenni Joensuu. Artikeln översattes av Pontus Nyqvist.

Diskussion om artikeln