Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Utrikesminister Haavisto: Ungern bekräftar Nato-omröstning den 27 mars

Utrikesminister Pekka Haavisto framför mikrofoner vid möte i Bryssel
Bildtext Haavisto fick en möjlighet att diskutera med sin ungerska motpart vid utrikesministermötet i Bryssel.
Bild: EPA-EFE

Huvudfrågan vid dagens EU-utrikesministermöte var den plan som ska se till att Ukraina får mera ammunition i kriget med Ryssland. Utrikesminister Haavisto fick samtidigt möjlighet att diskutera Natofrågan med sin ungerska motpart.

Ungerns utrikesminister Péter Szijjártó ska vid samtalen ha bekräftat att landets parlamentsdebatt om Finlands Natomedlemskap nu är avslutad.

- Han var mycket säker på att majoriteten i parlamentet är för vårt Natomedlemskap och att omröstningen sker på måndag den 27 mars, uppgav utrikesminister Pekka Haavisto på en presskonferens för finländsk media.

Ungerns utrikesminister tackade också Finland för att den ungerska delegation som besökte landet nyligen fick ett sakligt bemötande, även om det fanns frågor där man var av olika åsikt.

Och för att man från Finland har hållit kontakt med den ungerska premiärministern och utrikesministern, trots motsättningarna.

Det senaste budskapet från Budapest har varit att man behandlar Finlands men inte Sveriges Natoansökan. Någon förklaring till varför Ungern skiljer på de två länderna fick man inte under dagens diskussioner

- Enda argumentet var att de hade lovat att de inte ratificerar ansökan som sista land, och nu skyndar de på för Finlands del.

EU:s utrikesministrars mötesplats i Bryssel
Bildtext EU.s utrikesministrar samlades för att godkänna ammunitionsplanen för Ukraina.
Bild: EPA-EFE

Ammunition till Ukraina för miljarder

Utrikesministrarna gav som väntat grönt ljus till att satsa ytterligare 2 miljarder euro från den Europeiska fredsfaciliteten för att lösa ammunitionsbristen i Ukraina.

Det ska förverkligas så att EU-länderna i första skedet levererar ammunition till den ukrainska armén från sina egna lager. Den andra delen av planen handlar om att hälften av pengarna ska gå till att skaffa ammunition via gemensam upphandling.

- Det betonades att det är lagren som först ska användas, och de kan tömmas bara då man vet att är ersättande produktion på gång, sa Haavisto.

Som centralt i planen är också att den europeiska försvarsindustrin kan öka sin produktion, vilket har varit ett problem hittills.

Att det uttryckligen ska vara europeisk framställning var också ett villkor för flera medlemsländer under förhandlingarna i Bryssel, medan Finland inte krävde en sådan målsättning.

På frågan om man kommer att lyckas med produktionsökningen konstaterar utrikesminister Pekka Haavisto att Europa fram till nu har haft en produktion för fredstida behov, medan konsumtionen av ammunition i Ukraina är krigstida konsumtion, som nu ska avhjälpas.

Ammunitionsbristen i Ukraina ligger högt såväl på EU:s som på Natoländernas agenda.

Det är Estland som har varit en drivande kraft i EU-sammanhangen för att den europeiska försvarsindustrin ska öka produktionen rejält, och Estland välkomnade idag beslutet.