Hoppa till huvudinnehåll

Sport

"Vad hade Jenni gjort?, sades det" – Hiirikoski nöjd med att Luleå spelade matchen till slut efter att hon fått skridskon i halsen

Jenni Hiirikoski med puck.
Bildtext Det är än så länge oklart om Jenni Hiirikoski är aktuell för spel i VM i april. Arkivbild.
Bild: Mattias Simonsen / Yle

Det blev en otäck skada för Jenni Hiirikoski under söndagens match i SDHL-finalserien. Expert förundrar sig över att det i skillnad till herrmatcher inte fanns en ambulans vid hallen.

Jenni Hiirikoski har fått lämna sjukhuset efter att hon fått en motståndares skridsko i halsen under SDHL-finalmatchen på söndagen.

I situationen i ändan av planen sträckte sig den 35-åriga Luleåbacken mot pucken och en motståndare brevid föll omkull.

– Jag förstod väldigt snabbt att nu tog skidskon i halsen. Sen hamnade jag mot sargen, lyfte händerna mot halsen och insåg att det blöder och att det inte var en bra grej, beskriver Jenni Hiirikoski händelseförloppet enligt Iltalehti.

– Det var en väldigt skrämmande situation, men jag försökte hålla mig lugn och kommunicera med dem som var omkring mig.

Hiirikoski bad sin goda vän, Rosa Lindstedt i motståndarlaget Brynäs IF, ta kontakt med anhöriga vid tv-apparaterna för att komma med lugnande besked om läget.

Jag mår förhållandevis bra.

Jenni Hiirikoski

Matchens återstående minuter spelades färdigt efter att Hiirikoski kommit till sjukhuset och lagen fått besked om att läget var stabilt. Hiirikoski är nöjd med beslutet.

– Jag tror någon frågade ”vad hade Jenni gjort”, och jag vill alltid spela. Så det var bra att de spelade matchen och resultatet var bra, det var det jag bad om innan de sövde ner mig, sa Hiirikoski enligt Sportbladet.

Luleå ledde matchen med 4–3 då Hiirikoski skadade sig. Under slutminuterna gjorde laget ännu ett mål och vann med 5–3.

Gällande när hon är tillbaka i spel säger den mångåriga finländska landslagskaptenen Hiirikoski ”förhoppningsvis snart”.

I finalserien står det 2–0 till Luleå i matcher, och guldet kan avgöras i kväll när den tredje finalmatchen spelas i Luleå.

Hiirikoski träffade sitt lag på förmiddagen.

– Laget har morgonträning så jag kom för att träffa tjejerna. Det var kul att se alla. Jag mår förhållandevis bra, sa Hiirikoski till Yle.

Snabb vård i väntan på ambulans

Hiirikoski upplever att hon fick vård snabbt efter olyckan. De värsta farhågorna försvann då läkaren kollade på såret och sade att spelaren kommer att klara sig. Hon vårdades på isen i femton minuter.

– Människorna hjälpte väldigt snabbt. Det var väldigt kunnigt folk runt mig, de hjälpte mig och behärskade situationen.

I skillnad till matcher i herrserien SHL fanns någon ambulans fanns inte vid hallen, och det dröjde enligt SVT:s uppgifter en halv timme innan en sådan anlände.

– Jag tycker det är lite åt skandalhållet faktiskt. Jag blir bestört, för sådant här kan hända, det vet vi, sa svenska experten Maria Rooth för kanalen.

Diskussion om artikeln