Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Frankrikes regering fick fortsatt förtroende – med nöd och näppe

Uppdaterad 20.03.2023 23:21.
Frankrikes president Emmanuel Macron
Bild: Lehtikuva

I Frankrike har regeringen med knapp marginal klarat den första av två förtroendeomröstningar i nationalförsamlingen. Hela 278 ledamöter röstade för misstroende, men det räckte inte till för att fälla regeringen.

Nationalförsamlingen röstade på måndagen för att förkasta de två misstroendeomröstningarna mot den franska regeringen.

Det betyder att regeringen får fortsatt förtroende och pensionsreformen hålls kvar i sin nuvarande form.

Totalt 278 parlamentsledamöter röstade för misstroende under den första omröstningen, som hade lagts fram av centerkoalitionen Liot. Det var ändå 9 röster färre än de 287 röster som skulle ha krävts för att fälla regeringen.

Den andra misstroendeomröstningen, som ordnades på begäran av det högerextrema partiet Nationell samling, fälldes med bred marginal – bara 94 röstade för misstroende.

Motståndarna till president Emmanuel Macrons pensionsreform har lagt in två misstroendeomröstningar efter att regeringen förra veckan beslöt att godkänna pensionsreformen utan omröstning i nationalförsamlingen.

– Ni har misslyckats så ni valde den lätta vägen fram. Ni har helt förstört grundlagens anda, sa mittenpolitikern Charles de Courson, initiativtagaren till centerkoalitionen Liots misstroendeomröstning.

– Jag skäms över den röda mattan som ni har utarbetat för extremhögern, sa Renässansgruppens ordförande Aurore Bergé till de ledamöter som stödde misstroendeomröstningen.

Pensionsreformen innebär att pensionsåldern ökas från 62 till 64 år, vilket har väckt ilskna reaktioner i Frankrike.

Lågt stöd för Macron, flera strejker och protester runt om i Frankrike

Trots att regeringen undvek att bli fälld av nationalförsamlingen är Macrons situation mycket osäker. En del sakkunniga har redan sagt att Macrons ledarskap är försvagad på grund av uppståndelsen kring regeringens agerande.

En opinionsmätning från söndagen visade att Macrons popularitet var den lägsta sedan Gula Västarnas protester 2017-2018. Därtill visade en opinionsundersökning att en majoritet av de franska väljarna vill fälla regeringen.

Runt om i Frankrike har det ordnats både protester och strejker. Bland annat strejker vid raffinaderier har ordnats för trettonde dagen. I Lyon har cirka tjugo artister och kulturarbetare ockuperat stadens konstmuseum i protest mot pensionsreformen.

Källor: Reuters, AFP, Le Monde