Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Sjätte gången gillt: Ukraina till EM efter fem förluster i playoff

Från 2015
Uppdaterad 03.05.2016 16:29.
Tisdagskvällen var fin för två blågula fotbollslandslag. Sverige och Ukraina tog sig till EM-slutspelet.
Bildtext Tisdagskvällen var fin för två blågula fotbollslandslag. Sverige och Ukraina tog sig till EM-slutspelet.
Bild: EPA

Fyra gånger i VM-kval och en gång i EM-kval har Ukraina snupat på målsnöret och förlorat i playoffskedet. Inte den här gången. Ukrainarna knep den sista platsen till EM i Frankrike.

Ukraina var pressat också nu. Laget hade vunnit hemmamatchen mot Slovenien med 2–0 men i returen i Maribor gjorde Slovenien ett tidigt ledningsmål och Ukraina var illa ute.

Men på stopptid kvitterade Dynamo Kievs stjärna Andrij Jarmolenko och efter 1–1 i returen gick Ukraina med totalsiffrorna 3–1 till EM-slutspelet, för andra gången i nationens historia.

– I omklädningsrummet fanns det mycket glädje och stora känslor. Det var otroligt nervöst i slutet. Det var tufft, men jag är övertygad om att vi förtjänar vår plats i slutspelet, sade tränaren Mykhailo Fomenko.

Finland väntar i VM-kval

Ukrainas avancemang betyder också att samtliga lag som finns i samma VM-kvalgrupp som Finland också i deltar i EM-slutspelet: förutom Ukraina också Kroatien, Turkiet och Island.

Kroatien slog i går Ryssland med 3–1 i en träningslandskamp, men de övriga imponerade inte. Turkiet fick nöja sig med 0–0 hemma mot Grekland och Island föll med 1–3 borta mot Slovakien.