Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Åtalas Donald Trump i dag? New York förbereder sig för protester

Uppdaterad 21.03.2023 10:31.
Polisen i New York har förstärkt säkerheten utanför domstolen inför ett möjligt åtal mot Donald Trump.

För första gången någonsin i USA:s historia kan en före detta president stå åtalad för brott. Frågan är när det sker. I New York befarar polisen våldsamma protester.

Kravallstängsel har lagts ut kring domstolskvarteret på nedre Manhattan. Polisen i New York har förstärkt säkerheten inför ett möjligt åtal mot expresidenten Donald Trump.

Trump påstod i lördags att han kommer att gripas på tisdag, medan nättidningen Politicos källor talar om onsdag.

Polisen i New York bär på kravallstängsel.
Bildtext Polisen i New York har förstärkt säkerheten i staden. Donald Trump har uppmanat sina anhängare att protestera om han åtalas.
Bild: BACKGRID/All Over Press

Distriktsåklagaren Bragg väntas väcka åtalet

Blickarna riktas mot distriktsåklagaren i Manhattan Alvin Bragg. Det är han som väntas väcka åtal mot Donald Trump för inblandning i utbetalningar till den tidigare porrfilmsskådespelaren Stephanie Clifford, även känd som Stormy Daniels.

Trump uppges ha betalat henne 130 000 dollar för att hon ska hålla tyst om en affär mellan de två. Det var Trumps tidigare advokat och fixare Michael Cohen som själv lade ut pengarna och gjorde utbetalningen under de sista dagarna av Trumps kampanj inför presidentvalet 2016.

Trump betalade senare tillbaka samma summa till sin tidigare advokat Michael Cohen och bokförde utbetalningen som ”juridiska kostnader” vilket enligt åklagaren är ett brott mot reglerna om kampanjfinansiering.

Trump nekar till brott medan Cohen har erkänt att han på begäran av Trump genomfört betalningar till Clifford och flera andra kvinnor i utbyte mot deras tystnad om Trump.

Stephanie Clifford "Stormy Daniels" i en silvrig glittrig klänning ler och tittar åt sidan.
Bildtext Stephanie Clifford, eller Stormy Daniels, har träffat åklagare och sagt att hon är redo att vittna i fallet. Arkivbild från januari 2020.
Bild: Glenn Francis / Alamy/All Over Press

Åtalspunkterna är inte kända

Själva åtalspunkterna är ännu inte kända. Det är möjligt att åklagarmyndigheten har hittat bevis också på andra utbetalningar som bokförts i Trumps företag.

Flera juridiska experter menar ändå att de troliga åtalspunkterna står på en ganska bräcklig juridisk grund. Speciellt om åklagaren kopplar samman delstatslagar med federala lagar om valfinansiering.

För att vara ett historiskt åtal är grunderna till åtalet ovanliga. Republikanerna har fått vatten på sin kvarn och talar om en häxjakt med politiska förtecken.

Till exempel representanthusets talman Kevin McCarthy säger att det är frågan om ett skandalöst maktmissbruk av en demokratisk distriktsåklagare.

Toppen av isberget

Samtidigt som republikanerna riktar skarp kritik mot åklagarmyndigheten är åtalet i New York inte det enda som hotar Trump, snarare är det toppen av isberget.

De övriga utredningarna som kan leda till åtal betraktas som betydligt allvarligare brott.

En person som håller i en skylt med texten "Trump is over" (Trump är förbi). Personen står utanför åklagarmyndighetens byggnad i News York den 20.3.2023.
Bildtext En demonstrant utanför riksåklagarens byggnad i New York den 20 mars 2023.
Bild: BACKGRID/All Over Press

I Georgia utreds Trump för att ha bett tjänstemän att hitta tillräckligt med röster för att han skulle kunna vinna delstaten i presidentvalet 2020.

I Washington utreder justitieministeriet Trumps roll i samband med stormningen av Kapitolium, medan en specialåklagare som bäst tittar närmare på Donald Trumps hantering av de hemligstämplade dokument som hittades i Mar-a-Lago.

Om Trump verkligen åtalas i New York är det första gången i USA:s historia som en tidigare president ställs inför rätta.

Trump själv har uppmanat sina anhängare att protestera. Förra gången han uppmanade till protester stormades Kapitolium. Nu befaras sammandrabbningar mellan Trumpanhängare och motdemonstranter på Manhattan.