Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Fem nyheter att ha koll på i dag

Li Anderssonm Sanna Marin, Maria Ohisalo, Annika Saarikko och Harry Harkimo på Yles partiledardebatt.
Bildtext Alla nio partiledare var på plats under Yles första stora partiledardebatt inför riksdagsvalet i april på måndagskvällen.
Bild: Yle

God morgon! Här är nattens och morgonens nyheter i ett nötskal, med dagens väder.

Trump kan bli åtalad i dag

För första gången någonsin i USA:s historia kan en före detta president stå åtalad för brott. Frågan är när det sker. I New York befarar polisen våldsamma protester.

Trump påstod i lördags att han kommer att gripas på tisdag, nättidningen Politicos källor talar om onsdag.

Blickarna riktas mot distriktsåklagaren i Manhattan Alvin Bragg. Det är han som väntas väcka åtal mot Donald Trump för inblandning i utbetalningar till den tidigare porrfilmsskådespelaren Stephanie Clifford, även känd som Stormy Daniels.

Partiledarna möttes i Yles första stora valdebatt

Yles första stora partiledardebatt inför riksdagsvalet i april kretsade kring ekonomin, både när det diskuterades vård och klimat. Petteri Orpo fick hård kritik för Samlingspartiets ekonomiska linje.

Alla nio partiledare var på plats.

Diskussionen hettade till när partiledarna debatterade vårdkostnaderna, som väntas stiga varje år.

Harry Harkimo vill rensa bort onödiga företagsstöd

I Svenska Yles intervjuserie med partiordförande har det blivit dags för Rörelse Nus Harry Harkimo. Han vill rensa i företagsstöden med 400 miljoner och partiets nedskärningslista är överlag gedigen.

Bland annat vill partiet ta bort 600 miljoner euro från biståndsutgifterna nästa år, och skära ned i statsförvaltningens utgifter med 300 miljoner.

Snart har var tredje ung finländare värdepapper

För tio år sedan sparade 16,2 procent av finländare i åldern 16–24 år i aktier eller fonder. 2021 hade den här andelen stigit till 29,5 procent, visar Statistikcentralens uppgifter.

– Jag sparar i aktier. Min mamma började spara åt mig när jag var yngre. Hon tyckte då att det var en bra idé att jag skulle få pengar när jag fyllt arton, säger Lila Leinonen som går i Gymnasiet Lärkan i Helsingfors.

Forskare: Finland måste satsa på mikrochip

Finland har toppkunnande när det gäller att utveckla trådlösa mobilnätverk, men när det gäller design och tillverkning av mikrochip måste Finland ändå göra mer för att kunna vara ledande i framtiden. Det säger Jussi Ryynänen som är professor vid Aalto-universitetet och chef på avdelningen för mikroelektronikdesign.

Att vara i topp är viktigt med tanke på att mikrochip spelar en central roll i dagens samhälle.

Många apparater vi använder i vår vardag har mikrochip i sig, så som datorer, mobiltelefoner, bilar, kylskåp, klockor, spelkonsoler och medicinska apparater.

Väder

Ett snöområde drar in över landets norra del västerifrån. I söder är det uppehåll och klarare, i mellersta Finland på dagen molnigare och snöbyar.

Temperaturen är mellan 0 och +6 grader, i norr mellan +1 och -6.

Väglaget är dåligt till en början i landets östra del och i landskapen Egentliga Finland, Satakunta, Nyland, Egentliga Tavastland, Päijänne-Tavastland, Birkaland, Mellersta Finland och Södra Österbotten på grund av tillfrysning av vägytor.