Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Över 170 gripna i Paris efter att regeringen överlevde misstroendeomröstningar

Uppdaterad 21.03.2023 08:06.

På flera håll i Frankrike var det oroligt på måndag kväll efter att regeringen överlevt misstroendeomröstningar. Många av demonstrationerna var lugna, men det rapporteras också om en hel del skadegörelse.

Den franska regeringen klarade med knapp marginal måndagens förtroendeomröstningar i nationalförsamlingen. Vad gäller den första av dem röstade oväntat många parlamentariker för misstroende – hela 278 av dem. Men det var ändå nio röster färre än vad som hade krävts för att fälla regeringen.

Misstroendeförklaringarna gjordes efter att den franska regeringen rundade parlamentet för att driva igenom sin pensionsreform.

Trots att den franska pensionsreformen nu antagits så är den lika illa omtyckt som tidigare.

Redan tidigare under dagen pågick demonstrationer, men då resultatet av omröstningarna stod klart bröt blev protesterna allt ilsknare. Exempelvis i Paris tände demonstranterna eld på sopor, som ligger kvar på gatorna på grund av sophämtarnas strejk mot pensionsreformen.

Bara i Paris greps över 170 demonstranter, enligt nyhetsbyrån Le Monde. Också på andra håll i landet drabbade demonstranter samman med polis. Exempelvis i Dijon, Strasbourg och Lille använde polisen tårgas för att skingra demonstrationer, precis som på en del håll i Paris, skriver AFP.

Det har kallats till nya demonstrationer på torsdag. Då väntas exempelvis kollektivtrafiken stå stilla i flera områden igen på grund av en ny strejk.

Källor: AFP, Yle