Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

FPA räknar med att kunna spara tiotals miljoner då patentskydd för dyra cancermediciner löper ut

Ett paket med 10 milligrams Revlimid-tabletter. Två av kapslarna har använts.
Bildtext Cancerläkemedlet lenalidomid har blivit billigare efter att patentskyddet upphörde i april 2022.
Bild: Katharina Brandt / AOP

I Finland betalar Folkpensionsanstalten FPA hundratals miljoner euro i läkemedelsersättningar per år. FPA uppger att patenten på flera cancermediciner kommer att upphöra de närmaste åren, vilket i sin tur kan leda till lägre kostnader.

Ett exempel är cancerläkemedlet lenalidomid som har ersatts med billigare alternativ. Tidigare var läkemedlet ett av de dyraste om man ser på kostnaderna för de läkemedelsersättningar som FPA betalar ut.

Patenten för läkemedlet upphörde i april 2022 och som en följd minskade läkemedelsersättningarna för medicinen från 43 miljoner euro till 12 miljoner – trots att antalet patienter ökade.

Tidigare kostade ett paket med 21 kapslar 5 743 euro, men det billigare alternativet som kunde köpas efter april kostade endast 89 euro.

Mer sparpotential då fler patentskydd upphör

Enligt FPA kommer tiotals miljoner euro sparas in då flera dyra cancermediciners patentskydd upphör de närmaste åren.

Som exempel nämner FPA abirateron, som används i vården av prostatacancer. Läkemedlets patentskydd upphörde i oktober 2022. År 2021 betalades över 17 miljoner euro i läkemedelsersättningar för abirateron och FPA:s forskare beräknar att man nu kan spara in upp till 16 miljoner per år.

Andra läkemedel med sparpotential är prostatacancermedicinen enzalutamid, leukemimedicinen ibrutinib, pomalidomid som används mot benmärgscancer och njurcancer- och köldkörtelcancermedicinen kabozantinib. Alla de här läkemedlen har snart sålts i Europa i över tio år, vilket tyder på att patentskyddet kommer att upphöra inom de närmaste åren.

”Den sammanlagda sparpotentialen för de här medicinerna är flera tiotals miljoner euro, om priskonkurrensen fungerar på samma sätt som för lenalidomid och abirateron. Det är viktigt att läkemedelskostnaderna förblir rimliga, så att patienterna får den vård de behöver också i fortsättningen”, säger specialforskare Terhi Kukko vid FPA i ett pressmeddelande.