Lokföraren Rami Vilander studerar till nytt yrke och tror inte orken räcker till pensionen – så här ser hans arbetspass ut
Arbetstvisten inom järnvägsbranschen har stoppat hela tågtrafiken i Finland tillsvidare. En central tvistefråga gäller lokförarnas vilotider. I den här artikeln berättar lokförare om sin vardag.
Lokföraren Rami Vilander visar en veckas arbetspass på sin telefon. Söndag: 00.07–11.22. Måndag: 00.07–06.24 och klockan 17 framåt tills tisdagsmorgonen. Onsdagens arbetspass börjar på natten och pågår till morgonen.
– En helt normal arbetsvecka, konstaterar Vilander som kör IC- och godståg.
Mellan arbetspassen borde man äta hälsosamt, sova gott, motionera och umgås med familjen.
– Jobbet kräver mycket förståelse hemma. Där har man vant sig vid att jag kommer och går lite hur som helst.
Vilander har jobbat som lokförare i tio år och han studerar nu till ett annat yrke. Han misstänker nämligen att han inte kommer att orka med sitt nuvarande jobb fram tills pensionsåldern.
Veckovilotiden en central tvistefråga
Tågtrafiken stannade i praktiken helt och hållet i går på måndagen då förhandlingarna mellan fackförbundet Järnvägsunionen RAU och arbetsgivarorganisationen Palta avslutades utan att parterna hade lyckats nå en överenskommelse i tvisten.
Enligt parterna är det ännu lång väg till en lösning. En central fråga som parterna inte kunnat enas om är veckovilotiden.
Rami Vilander tycker också att veckovilotiden borde ökas, men han menar att arbetspassen också på andra sätt måste göras vettigare.
– Det borde finnas tillräckligt med tid för att vara hemma mellan arbetspassen, så att man kanske till och med kunde ha en hobby. Ingen kan leva bara för jobbets skull. Att få ”en normal människas helg” en gång i veckan skulle vara en bra start.
Lokföraren Tommi Salminen, som kör närtåg, säger att arbetstvisten i grund och botten handlar om orken på jobbet. Salminen är ordförande för RAU:s avdelning i Riihimäki.
– Arbetsgivaren erbjöd arbetsgrupper för att förbättra välmåendet på jobbet. Sådana har ordnats under de senaste åren, men projekten har avslutats utan resultat. Vi kräver konkreta åtgärder.
Salminen säger att det finns allvarliga problem i hur lokförarna mår och orkar på jobbet.
– Det syns i kroppen, den är inte längre flexibel. Lokförarna går flitigt på sömnapnéundersökningar, säger han.
Lokförarnas strejk fortsätter tillsvidare. Riksförlikningsmannens byrå uppgav i går på Twitter att medlingen fortsätter på på onsdagen, men att parterna fortsätter förhandla sinsemellan i dag.
Artikeln är en översättning av Yle Uutisets artikel ”Veturinkuljettaja Rami Vilander opiskelee toista ammattia, koska ei usko jaksavansa eläkkeelle asti – tällaisia työvuoroja hän tekee” skriven av Lauri Rautavuori och Heidi Kononen. Översättningen gjordes av Saga Mannila.