Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Om minderåriga fick välja skulle Sannfinländarna bli största parti i riksdagen – kandidaterna får draghjälp av sociala medier

Ungdomar håller i valsedlar.
Bildtext Ungas val hölls i år mellan den 6 och den 17 mars.
Bild: Salla Merikukka

Om under 18-åringar fick bestämma skulle Sannfinländarna, Samlingspartiet och Socialdemokraterna bli de största partierna efter vårens riksdagsval. Över 90 000 minderåriga lade sin röst i Ungas val i år.

Valresultatet är entydigt: Sannfinländarna får 18,2 procent av rösterna, vilket skulle ge 46 mandat i riksdagen. Samlingspartiet är på andra plats med 13,1 procent av rösterna (31 mandat), och Socialdemokraterna hack i häl med 13 procent av rösterna (29 mandat).

Den här gången speglar valresultatet i Ungas val opinionsmätningarna för röstberättigade i riksdagsvalet: de tre populäraste partierna är de samma som finns i topp-trean i opinionsmätningarna inför valet, även om ordningsföljden varierar.

Vadå Ungas val?

  • Ungas val ordnas av Ungdomssektorns takorganisation i Finland Allians i samband med riksomfattande val.

  • De unga bekantar sig med val, partier och kandidater och får konkret erfarenhet av att rösta.

  • Alla unga under 18 år har rösträtt i valet.

  • Valet förrättas på finska och svenska.

  • Ungas val ordnades i år i grundskolor, gymnasier, yrkesläroanstalter och inom hobbyverksamhet för unga under tiden 6–17 mars.

    Källa: Ungdomssektorns takorganisation i Finland Allians

I Ungas Val inför riksdagsvalet 2019 var De Gröna största parti och fick 41 mandat. I årets skuggval kommer partiet på en fjärdeplats och får 23 platser i riksdagen.

Vänsterpartiet skulle öka sina platser i riksdagen från 12 till 14 mandat och Rörelse Nu får 10 mandat i Ungas val i år, jämfört med två mandat i skuggvalet 2019.

Svenska Folkpartiet fick 3,3 procent av rösterna i ungdomsvalet och skulle få fem mandat, vilket är ett färre än i det senaste skuggvalet inför riksdagsvalet 2019.

Unga kandidater intresserar – och att vara aktiv på sociala medier hjälper

Skuggvalet för under 18-åringar skulle ge 26 riksdagsledamöter som är yngre än 30 år. De nationella röstmagneterna är Youtubekändisen Pasi Viheraho (Finska Folket Först), Ville Merinen (SDP) som gjort sig känd på Tiktok som terapeuttiville, och riksdagsledamoten Kai Mykkänen (Samlingspartiet).

Det är särskilt kandidater som unga under 18 år känner till sedan tidigare som fått stora mängder röster i skuggvalet.

”För att nå framgångar bland unga och aktivera dem att rösta är det viktigt att vara aktiv på de plattformar där de unga finns”, konstaterar Silja Uusikangas, sakkunnig inom deltagande för unga på Ungdomssektorns takorganisation i Finland Allians.

Medelåldern för de invalda riksdagsledamöterna i skuggvalet var 42,9 år.

Skuggvalet allt populärare bland unga under 18 år

Totalt röstade 90 435 minderåriga i Ungas val, vilket är en klar ökning från de senaste skuggvalen i samband med riksdagsval. År 2019 röstade nästan 63 000 unga i Ungas val och år 2015 lades drygt 59 000 röster.

Drygt 5 000 röster förkastades, vilket motsvarar 5,6 procent av alla lagda röster.

”De lagda rösterna motsvarar ungefär en fjärdedel av alla unga i åldern 12–17 år i Finland. Valresultatet ger alltså en god inblick i de politiska åsikterna hos dagens unga i Finland”, konstaterar Silja Uusikangas på Allians.

I år hade Allians som mål att få fler yrkesskolor att delta i valet, vilket lyckades: 69 yrkesläroanstalter anmälde sig till Ungas val, vilket är en ökning med 77 procent från kommunalvalet år 2021.

”Det är fantastiskt att skolorna insett hur viktigt Ungas val är. Det har vi aktiva vuxna och aktiva unga att tacka för, eftersom de ser hur viktig demokratifostran är för att stärka känslan av inkludering i samhället och i kampen mot ojämlikhet”, säger Uusikangas.