Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Årets stjärnskott Mao Shimada, 14, får inte delta i hemma-VM i konståkning – nya åldersgränsen skjuter fram VM-debuten till 2027

Konståkaren Mao Shimada på is.
Bildtext Vinterns statistiketta Mao Shimada får tävla i VM först om fyra år.
Bild: Valerio Origo/LiveMedia/Shutterstock/All Over Press

För att skydda unga åkares fysiska, mentala och emotionella hälsa höjs den nedre åldersgränsen för seniorer stegvis från 15 till 17 år. Regelförändringen märks speciellt på damsidan.

Sedan den ryska storsatsningen på hemma-OS i Sotji 2014 har världen sett unga ryska konståkningsstjärnor avlösa varandra i den absoluta världstoppen.

Alina Zagitova hann under sin korta tid på de internationella tävlingsarenorna vinna EM-, och OS-guld som 15-åring år 2018 och VM-guld året därpå. Vid sjutton års ålder tackade hon för sig. Yngre, ännu skickligare landsmaninnor hade kommit ikapp och gått förbi.

I och med kvadrupelhoppens intåg i damkonståkningen förändrades grenens karaktär. Det konstnärliga fick ge vika för akrobatin. Med en kvinnlig kropp är det närapå omöjligt att hinna rotera fyra varv i luften, varför stortävlingsmedaljörerna i damklassen blivit allt yngre.
Hur många blivande stjärnor som tappats på vägen på grund av skador och utslitna kroppar kan man bara gissa.

OS i Peking väckarklocka

En höjning av den nedre åldersgränsen för tävlande i seniorklassen har diskuterats länge. Dels har man velat ge unga åkare mer tid att utveckla sitt tekniska kunnande, men också sitt egna, personliga uttryck på isen. Det är inte svårt att gissa att det ryska konståkningsförbundet starkt motsatt sig en höjning av åldersgränsen. Under Peking-OS i fjol blev förändringstrycket ändå tillräckligt stort.

I centrum för den diskussion som då kom igång på allvar, står alla tiders bästa damåkare Kamila Valijeva. Blott 15 år gammal hade hon tagit hela konståkningsvärlden med storm säsongen 2021-2022.

Konståkaren Kamila Valijeva efter sin friåkning i OS i Peking 2022.
Bildtext Ryska OS-hoppet Kamila Valijeva efter sitt misslyckade friprogram i Peking 2022.
Bild: EPA-EFE

Under pågående OS visade det sig att hon gett ett positivt dopningstest i de ryska mästerskapen, men eftersom andra dopningsregler gäller för idrottare som är under 16 år, var läget oklart och hon gavs tillstånd att fortsätta tävlingen.

I det skedet hade Ryssland redan vunnit konståkningens lagtävling, men i väntan på ett slutligt avgörande i dopningsfrågan har de rättmätiga medaljörerna från USA, Japan och Kanada ännu inte fått sina OS-medaljer.

Då den dittills bombsäkra Valijeva inför hela världens ögon kollapsade mentalt i den individuella tävlingens friåkning, stod det klart för alla att en 15-årig idrottare inte ska tvingas prestera under en sådan press som Valijeva där och då utsattes för.

Stortävlingsdebuter uppskjuts

Inför det internationella grenförbundet ISU:s kongress förra sommaren hade majoriteten av medlemsländerna insett att en förändring är nödvändig. Eftersom beslutet kom först på sommaren, skedde ingen förändring inför den pågående säsongen, men inför nästa säsong måste åkarna ha fyllt sexton före den första juli för att få tävla i de stora mästerskapen på seniornivå. Året därpå är minimiåldern sjutton.

För Japans färska juniorvärldsmästare Mao Shimada, som fyller femton först i höst, innebär det att hon – trots att hon redan i år presterat bäst av alla kvinnliga åkare – varken kommer att få tävla i VM 2024, 2025, 2026 eller OS 2026, utan först i VM 2027.

De två finländska damåkare som ligger högst i säsongsbästastatistiken, Janna Jyrkinen och Ida Karhunen faller på varsin sida av gränslinjen.

Jyrkinen gjorde en bejublad EM-debut i Esbo i januari som 15-åring, medan Karhunen som fyller femton i april, får vänta tills hon fyllt sjutton. Till skillnad från Mao Shimada som är född på hösten, kan Karhunen ändå sikta på OS i Milano 2026.

Janna Jyrkinen på is.
Bildtext Janna Jyrkinen har fått axla ett stort ansvar i vinter då Finlands mer rutinerade toppdamer varit ur spel.
Bild: EPA-EFE

Isdansarna sexa i poängstatistiken

Inför hemma-EM i Esbo stod det klart att minst nio av de tolv medaljerna skulle få nya mottagare, då de ryska åkarna hade tagit trippelsegrar i både paråkningen och damernas tävling i Tallinn året innan och dessutom dubbelseger i isdans och guld i herrtävlingen.

I VM är läget ett annat då VM redan i fjol gick utan ryska deltagare.

Finland representeras av isdansens färska EM-bronsmedaljörer Juulia Turkkila och Matthias Versluis och färska EM-sjuan i damklassen Janna Jyrkinen. Valtter Virtanen lyckades trots sin fjortonde plats i EM inte överskrida de tekniska poänggränser som krävs för VM.

VM inleds tidigt på onsdag morgon med paråkningens kortprogram och fortsätter under morgonen också med damernas kortprogram. Bland de åkare som är med i tävlingen, ligger Janna Jyrkinen på 18:e plats i säsongsbästastatistiken och ska med ett normalt åk knipa en plats i finalen.

Isdansarna Juulia Turkkila och Matthias Versluis på isen.
Bildtext Juulia Turkkila och Matthias Versluis tog i Esbo Finlands första stortävlingsmedalj i isdans sedan 1995.
Bild: EPA-EFE

Turkkila och Versluis, som inleder sin tävling tidigt på fredag morgon, ligger sexa i isdansens SB-statistik och siktar i Saitama på karriärens första topptio-placering i VM. Det skulle öppna VM-dörren för träningskompisarna Yuka Orihara och Juho Pirinen till nästa år.

Yle sänder VM live på Arenan och bjuder på sammandrag i tv varje morgon och kväll. Tävlingarna kommenteras av Marianne Nyman.

VM i konståkning


Onsdag 22 mars
Kl. 04.00 Paråkningens kortprogram
Kl. 08.50 Damernas kortprogram

Torsdag 23 mars
Kl. 04.00 Paråkningens friprogram
Kl. 08.50 Herrarnas kortprogram

Fredag 24 mars
Kl. 04.00 Isdansens rytmdans
Kl. 10.20 Damernas friprogram

Lördag 25 mars
Kl. 05.30 Isdansens fridans
Kl. 10.20 Herrarnas friprogram

Söndag 26 mars
Kl. 09.00 Galan