Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Här är Damlejonen som ska ta revansch i årets VM i Kanada – varken Susanna Tapani eller Michelle Karvinen med i laget

Uppdaterad 21.03.2023 12:50.
Damlejonen efter match i VM 2022.
Bild: Tomi Hänninen / Yle

Damlandslagets huvudtränare Juuso Toivola har presenterat truppen till damernas ishockey-VM i Kanada. Efter fjolårets bottennapp skickar Finland en hungrig och revanschsugen trupp till VM-turneringen.

I anfallsväg ser truppen avvikande ut jämfört med många tidigare turneringar. Av Finlands mångåriga stjärnanfallare kommer nämligen varken Susanna Tapani eller Michelle Karvinen att spela i VM.

Enligt förbundskaptenen Juuso Toivola är orsaken inte fjolårets bröllopsresa mitt under VM-turneringen.

– Susanna Tapani har spelat ringette under den här säsongen, och var därför inte aktuell för ishockey-VM. Michelle Karvinen ville efter flera tunga säsonger endast fokusera på sitt klubblag Frölunda, säger Toivola.

Däremot finns lagkaptenen Jenni Hiirikoski med i laget. Hiirikoski skadades under veckoslutet då hon skars i halsen av en motståndares skridsko under SDHL-finalmatchen på söndagen.

– Det var ett farligt läge som kunde ha slutat riktigt illa. Nu tar vi en dag i sänder, men rehabiliteringen har gått bra och allting tyder på att Hiirikoski kan spela, kommenterar Toivola.

Förberedande läger i Niagara Falls

Damlejonen reser till ett förberedande VM-läger i Niagara Falls tisdagen den 28 mars. Där hinner laget träna i tre dagar, och ännu spela en träningsmatch mot Kanada innan laget reser vidare till VM-orten Brampton.

Efter förra årets dåliga VM-framgång inleder Finland VM den här gången i den sämre B-gruppen. Finland spelar i gruppskedet mot Sverige, Tyskland, Frankrike och Ungern, och de tre främsta avancerar grån gruppen till kvartsfinal.

– Gruppseger är den självklara målsättningen. I fall vi vinner gruppen är sannolikheten stor att vi undviker nordamerikanskt motstånd i kvartsfinalen, säger Toivola.

Toivola beskriver truppen som en bra blandning av ungdomlig iver och erfarenhet. I laget finns fem universitetsspelare från USA, åtta spelare från den svenska ligan och elva från den finländska ligan. I truppen finns hela sex VM-debutanter: målvakterna Sanni Ahola och Emilia Kyrkkö, backen Siiri Yrjölä samt anfallarna Anna-Kaisa Antti-Roiko, Oona Havana och Anni Montonen.

Finland har tagit tolv segrar på tolv matcher i EHT denna säsong, så det finns fog för en viss optimism inför VM. Detta trots att det exempelvis på målvaktsfronten har blivit stora förändringar i laget. För den sannolika förstamålvakten Anni Keisala blir läget nytt då hon har två debutanter med sig.

– Det har fungerat bra under EHT-turneringarna, så det blir nog bra, säger Keisala.

Damernas ishockey-VM arrangeras i Brampton i Kanada den 5–16 april.

Finlands trupp i ishockey-VM:

Målvakter:
1 Ahola Sanni, St. Cloud State Univ. USA
30 Kyrkkö Emilia, Team Kuortane
36 Keisala Anni, HV71 Jönköping SWE

Försvarare:
2 Karjalainen Sini, Univ. of Vermont USA
4 Lindstedt Rosa, Brynäs IF SWE
5 Yrjölä Siiri, HIFK
6 Hiirikoski Jenni, Luleå HF SWE
7 Rantala Sanni, KalPa Kuopio
9 Laitinen Nelli, Univ. Of Minnesota USA
14 Parkkonen Krista, Univ. of Vermont USA
88 Savolainen Ronja, Luleå HF SWE

Anfallare:
12 Vanhanen Sanni, HIFK
15 Havana Oona, Kärpät Oulu
16 Nieminen Petra, Luleå HF SWE
19 Rakkolainen Emmi, Kiekko-Espoo
20 Antti-Roiko Anna-Kaisa, Kärpät
24 Vainikka Viivi, Luleå HF SWE
25 Yrjänen Kiira, HV71 Jönköping SWE
27 Montonen Anni, Kiekko-Espoo
28 Nylund Jenniina, St. Cloud State Univ. USA
32 Vesa Emilia, HIFK Helsinki
34 Sundelin Sofianna, Team Kuortane
40 Tulus Noora, Luleå HF SWE
91 Liikala Julia, HIFK

Diskussion om artikeln