Hoppa till huvudinnehåll

Riksdagsvalet 2023

Anna-Maja Henriksson: “Statsministern lider själv mest av att inte tala svenska”

Uppdaterad 27.03.2023 09:34.
SFP:s partiordförande Anna-Maja Henriksson
Bildtext SFP satt på avbytarbänken i fyra år då Centern var statsministerparti. Partiet fick lära sig att det är jobbigt att sitta i opposition, konstaterar partiordförande Anna-Maja Henriksson.
Bild: Silja Viitala / Yle

SFP har rykte om sig att vara partiet som vill sitta med i alla regeringar, men så enkelt är det inte. Då det kommer till svenskan och tvåspråkigheten backar partiet inte, säger Anna-Maja Henriksson.

Svenska Folkpartiet satt på avbytarbänken i fyra år då Centern var statsministerparti och regerade tillsammans med Samlingspartiet och Sannfinländarna. Partiet fick lära sig att det är jobbigt att sitta i opposition, konstaterar partiordförande Anna-Maja Henriksson när Svenska Yle träffar henne två veckor före riksdagsvalet.

– Det är mycket svårare att få saker till stånd utanför regeringen, säger hon.

Men före regeringen Sipilä blev det många och långa år av regeringsmedverkan.

Henriksson är den SFP:are som har suttit näst längst som justitieminister. Henriksson har varit justitieminister i två omgångar, totalt åtta år. Det är bara den tidigare hövdingen Christoffer Taxell som har suttit längre som justitieminister.

”Inga knäckfrågor – men vi vill inte skära i utbildningen”

Anna-Maja Henrikssons målsättning för valet är klar. Hon vill att SFP landar i nästa regering.

– Men naturligtvis med ett sådant program som vi kan omfatta.

Vad är det som SFP inte dagtingar med?

– Vi har inga knäckfrågor, men vi vill inte skära i utbildningen och skolan. Vi vet också att det inte finns något välfärdsområde som har för mycket pengar.

SFP backar inte heller då det kommer till svenskan och tvåspråkigheten. Det gör vi inte, säger Anna-Maja Henriksson med emfas.

Ett annat kategoriskt nej är till medverkan i en regering som för en sannfinländsk politik. Sannfinländarna vill – enligt Henriksson – lämna EU, stoppa arbetskraftsinvandringen, strunta i klimatfrågan och montera ner det svenska i Finland. I de här frågorna ligger SFP och Sannfinländarna milslångt från varandra.

Anna-Maja Henriksson och Riikka Purra.
Bildtext SFP säger nej till medverkan i en regering som för en sannfinländsk politik. Sannfinländarna vill, enligt Anna-Maja Henriksson, lämna EU, stoppa arbetskraftsinvandringen, strunta i klimatfrågan och montera ner det svenska i Finland. På bilden Anna-Maja Henriksson och Sannfinländarnas ordförande Riikka Purra.
Bild: Silja Viitala

”Vi kan varken skära eller beskatta oss ur krisen”

Men Anna-Maja Henriksson stänger inte kategoriskt dörren för Sannfinländarna. Under intervjun får hon frågan om SFP kan tänka sig att sitta i samma regering som Sannfinländarna tre gånger och svaret är varje gång det samma.

– Vi sitter inte i en regering som gör sannfinländsk politik, svarar Anna-Maja Henriksson.

Vad är då bättre för SFP – en borgerlig regering eller vänsterregering? Orpo eller Marin?

– Då man tittar på Sverige så har det inte varit lyckat att bilda block.

Blockpolitik passar inte Finland, säger Henriksson. SFP är ett parti som försöker hitta lösningar som för Finland framåt, säger hon.

– Man kan inte gå in i ett regeringssamarbete och tro att vi kan skära oss ur krisen. Det kommer inte att lyckas. Vi måste få tillväxt. Och vi kan inte heller beskatta oss ur krisen. Det gäller att hitta den gyllene medelvägen, och SFP vill vara med och söka den, säger Henriksson.

Maria Ohisalo, Anna-Maja Henriksson, Annika Saarikko, Jussi Saramo och Sanna Marin på Villa Bjälbo.
Bildtext Anna-Maja Henriksson tar Centerledaren Annika Saarikkos nej till en fortsättning på den rödgröna koalitionen med en nypa salt. Vi har sett Centern vända kappan många gånger tidigare, säger Henriksson.
Bild: Benjamin Suomela / Yle

”Vi har sett Centern vända kappan många gånger”

De sista veckorna före valet kommer utspelen i rask takt. I ett skede sa SDP kategoriskt nej till att regera med Sannfinländarna, medan Samlingspartiet inte samarbetar med dem som inte är beredda att spara tillräckligt. Henriksson ser inte med blida ögon på möjligheten att blockpolitiken skulle landa i Finland.

Då man tittar på Sverige så har det inte varit lyckat att bilda block. Svenska Folkpartiet försöker hitta lösningar som för Finland framåt. Det är viktigt för SFP att vi inte tar parti för den ena eller andra utan att vi upprätthåller goda relationer till alla partier.

Centerledaren Annika Saarikko har sagt att Centern inte är beredd att fortsätta med den rödgröna koalitionen som sitter vid makten just nu. Henriksson tar Saarikkos kategoriska nej med en nypa salt.

– Vi har sett Centern vända kappan många gånger tidigare. Det brukar vara så att när det kommer till kritan finns det förhandlingsförmåga, säger Henriksson.

Henriksson ser det som osannolikt att den nuvarande konstellationen skulle kunna fortsätta. Det har varit många jobbiga situationer, och det är ingen hemlighet att samarbetet med Centern har varit utmanande. Rödgrönt är inte ett toppalternativ i vadslagningarna just nu, säger hon.

Anna-Maja Henriksson och Petteri Orpo vid ett bord
Bildtext Blockpolitik passar inte Finland, säger Anna-Maja Henriksson. Hon har goda relationer med både Samlingspartiets Petteri Orpo (bilden) och SDP:s Sanna Marin.
Bild: Jorma Vihtonen / Yle

”Oppositionen har godkänt 95 procent av de lån som vi har tagit”

SFP och Centern har sett sig som garanter för budgetdisciplinen i regeringen Marin. Om man kommer ihåg under vilka omständigheter som vi har jobbat så har vi lyckats relativt bra, säger hon. Det vill säga vi har skött både en pandemi och ett krig. Ingendera gick att förutse.

– Vi måste minnas att oppositionen har godkänt 95 procent av de lån som Finland har tagit. När man lyssnar på oppositionen får man uppfattningen att den inte skulle ha varit med och fattat besluten. Men det är inte sant, säger hon.

En av de saker som har ökat på statsutgifterna är Ukrainakriget. Stödet till Ukraina är viktigt eftersom Ukraina slåss för oss och de västerländska värderingarna, säger Anna-Maja Henriksson. Samtidigt måste vi se till att vår försvarsförmåga hålls på en hög nivå, fortsätter hon.

Har statsministern gått för långt då hon är beredd att diskutera möjligheten att skicka Hornetplan till Ukraina?

– Jag har stört mig på att medierna har läst in mera i situationen än vad som fanns där. Statsministern fick frågan under en presskonferens och vi vet alla att det har diskuterats hur västländerna kunde stödja Ukraina med stridsflyg.

Zelenskyj har fört diskussioner med bland annat Storbritannien. Det här är en diskussion som det västerländska samfundet och Nato måste ta, anser Henriksson.

– Vi måste stödja så mycket som möjligt utan att det leder till en eskalering av kriget, säger hon.

Du säger att Ukraina krigar för oss. Då kunde man också säga att vi borde stödja Ukraina med väldigt tunga vapensystem?

– Samtidigt måste vi se till att vi har vårt eget försvar i skick och jag hör till dem som väldigt noga lyssnar till vad försvarsmaktens ledning säger. Det här är också en fråga för den utrikes- och säkerhetspolitiska ledningen med presidenten i spetsen, säger Henriksson.

Pekka Haavisto i riksdagens talarstol medan Anna-Maja Henriksson, Annika Saarikko och Antti Kaikkonen lyssnar
Bildtext Både Centern och De Gröna har haft ett behov av att upprätthålla spänningen mellan partierna, säger Anna-Maja Henriksson. På bilden lyssnar försvarsminister Antti Kaikkonen (C) och finansminister Annika Saarikko (C) på utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna).
Bild: Silja Viitala / Yle

”Med facit på hand är det lätt att säga att vi var för blåögda”

Världsordningen håller på att förändras och Kina utmanar USA som världsledare. I Yles valkompass säger Anna-Maja Henriksson att oberoendet från Kina måste gå före den ekonomiska tillväxten.

Har vi varit för giriga?

– Vi har kanske inte varit giriga men vi har möjligen varit lite naiva. Vi kanske inte har sett den stora bilden. Vi måste se till att vi inte blir lika beroende av Kina som vissa länder var av rysk olja och rysk gas, säger hon.

Har vi varit för beroende av Ryssland?

– När man sitter med facit på hand är det lätt att säga att här och här var vi för blåögda, säger Henriksson.

”Pälsfarmerna ger oss skatteintäkter och arbetsplatser”

Yles valkompass visar att en majoritet av riksdagskandidaterna är mot pälsfarmning. Två av tre SFP-kandidater är negativt inställda till pälsnäringen. Anna-Maja Henriksson är för näringen. Hon hänvisar till ett partidagsbeslut som är för och säger att det är bättre att vi har pälsfarmerna här i Finland än att näringen flyttar till länder där man inte bryr sig om djurens rätt på samma sätt som vi gör.

– Pälsfarmerna ger oss också skatteintäkter och arbetsplatser. Många farmare har haft lönsamhetsproblem och de har varit tvungna att lägga ner, säger Henriksson.

Splittrar pälsnäringen SFP i en syd- och nordfraktion?

– Det är en näringsgren som är utpräglat österbottnisk och då är det naturligt att det i Vasa valkrets finns ett starkt stöd för den. Ofta är det så att det som inte finns i ens egen valkrets inte upplevs som lika viktigt. Så jag är inte så förvånad över diskussionen. Men det partidagsbeslut som vi har stöder pälsnäringen.

Statsminister Sanna Marin (i fokus i bilden) och justitieminister Anna-Maja Henriksson (i bakgrunden).
Bildtext Det är klart att det gör ministerjobbet lättare om man talar svenska, säger Anna-Maja Henriksson. På bilden statsminister Sanna Marin (i fokus i bilden) och justitieminister Anna-Maja Henriksson (i bakgrunden).
Bild: Silja Viitala / Yle

”Det underlättar för en minister om hon talar svenska”

Statsminister Sanna Marin (SDP) har sagt att hon har en hög tröskel för att tala svenska.

Traditionellt har de socialdemokratiska partiledarna gärna talat svenska, men det gör inte Sanna Marin. Hur problematisk är statsministerns ovilja att tala svenska?

– Hon har själv sagt att hon är ledsen över att hon inte kan svenska eller inte kan språket så bra att hon vill tala svenska. Jag tror att hon menar vad hon säger. Det är klart att det underlättar, oberoende av vilken ministerpost man sitter på, att man talar och kan förstå svenska. Men det är hennes sak att röja utrymme i sin kalender för att i framtiden fördjupa sina kunskaper i svenska.

Är det alltså ett problem att statsminister inte talar svenska?

– Inte är det ett problem, men jag tror att hon själv lider av det mest. I Finland har vi två nationalspråk och det är till fördel om statsministern kan svenska.

Korrigering 27.03.2023 kl. 09.34: Stycket ”Henriksson är den SFP:are som har suttit näst längst i regeringen. Henriksson har varit justitieminister i två omgångar, totalt åtta år. Det är bara den tidigare hövdingen Christoffer Taxell som har suttit längre som minister” har ändrats till ”Henriksson är den SFP:are som har suttit näst längst som justitieminister. Henriksson har varit justitieminister i två omgångar, totalt åtta år. Det är bara den tidigare hövdingen Christoffer Taxell som har suttit längre som justitieminister.”

Diskussion om artikeln