Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Kaffedrickarens nattsömn går inte att rädda vare sig med blomkål eller tobak – man kan inte lura kroppen, säger läkare

Händer som öppnar energidrycker,
Bildtext Koffeinet i bland annat energidrycker gör det svårare att somna om kvällarna - för vissa. Halveringstiden för koffein varierar mycket från person till person.
Bild: Antti Haanpää / Yle

Drack du för mycket kaffe och är rädd att du inte somnar i kväll? Du kanske har hört om olika trick du kan ta till för att få koffeinet att lämna kroppen snabbare. Men tyvärr går det inte att lura kroppen, säger läkare.

Det blir svårare att somna om kvällen om man avnjuter kaffe eller energidrycker sent på eftermiddagen eller kvällen, och det finns olika påståenden om att det går att få koffeinet att lämna kroppen snabbare.

Rykten cirkulerar om olika metoder som att dricka mycket vatten, motionera, äta fiberrika grönsaker som blomkål och broccoli – och till och med att röka.

De här metoderna avfärdas ändå av Juhani Knuuti, som är läkare och professor vid Åbo universitet.

– Det finns inga trollerikonster man kan ta till eftersom de inte hinner verka i tid, säger Knuuti.

Går inte att påverka med mat eller dryck

Koffein bryts ner av ett särskilt CYP1A2-enzym i levern. Och visst finns det vissa födoämnen och mediciner som kan få enzymet att jobba snabbare och hårdare, men det går inte att påverka koffeinet som du redan har i kroppen med hjälp av dessa, säger Knuuti.

– Det tar cirka åtta timmar för enzymet CYP1A2 att reagera på det du äter. I det skedet har en stor del av koffeinet redan lämnat ditt system.

Enzymet arbetar snabbare hos rökare. Nikotinet i blodet gör att enzymet börjar arbeta hårdare, men då personen slutar röka helt återgår enzymet till att fungera som normalt.

– Att du röker en cigarrett påverkar inte enzymet överhuvudtaget, säger Knuuti.

Halveringstiden för koffein, det vill säga den tid det tar för kroppen att göra sig av med hälften av substansen, är 5–6 timmar i genomsnitt.

Hur kroppen reagerar på koffein är ändå väldigt individuellt, vilket förklarar varför vissa kan dricka stora mängder kaffe utan att få sömnproblem, medan andras sömnkvalitet påverkas direkt, förklarar Knuuti.

Halveringstiden kan variera till och med mellan en och nio timmar.

Det här är en bearbetad översättning av Yle Uutisets artikel Kokenut lääkäri tyrmää vippaskonstit, joilla kofeiinin on väitetty poistuvan elimistöstä nopeasti av Linnea Virtanen. Veronica Bogomoloff gjorde översättningen.