Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Svårt för barn att få plats i simskolor i Ekenäs simhall – personalen hoppas att en större simhall kunde ta emot fler elever

Mamma och barn i barnbassängen i Ekenäs simhall.
Bildtext Nina Sjölund är glad att hennes dotter Elenor Svartström fått plats i en av simskolorna för barn som Raseborgs stad ordnar i Ekenäs simhall.
Bild: Johanna Lindholm / Yle

Det är svårt att få en plats för sitt barn i de simskolor som ordnas i stadens regi. Platserna fylls nästan genast när de läggs ut på nätet för anmälan.

– Det roligaste var att sparka iväg plastankorna. Vi lekte också ballongleken.

Det berättar Elenor Svartström som går i simskola för barn över fem år i Ekenäs.

I dag har barnen bland annat fått öva simsparkar genom att sitta på kanten till barnbassängen och få iväg flytande plastankor utom räckhåll.

Plastankor i en simbassäng.
Bildtext De här plastankorna landade på bassängkanten då barnen tog i med kraft då de övade simsparkar.
Bild: Johanna Lindholm / Yle

Hennes mamma Nina Sjölund säger att familjen haft tur som fick en plats åt Elenor. Föräldrarna vill att barnen ska lära sig simma, bland annat för att de under sommaren spenderar mycket tid på stugan i skärgården.

– En grej hon lärt sig i simskolan är att dyka. Nu är hon nästan mer under vattnet än ovanför ytan, säger mamma Nina Sjölund med ett skratt.

Viktigt att barn lär sig simma tidigt

2:45

Renoveras tidigast sommaren 2025

I Raseborg finns planer på att renovera Ekenäs simhall.

Dels börjar den bli sliten, dels för liten till ytan. Det är många invånare som undrar när det blir av, men Raseborgs fritidschef Fredrika Åkerö berättar att renoveringen allra tidigast kan inledas sommaren 2025.

– Det i sin tur förutsätter att fullmäktige fattar ett beslut om renovering i år. I och med att det handlar om ett så omfattande projekt, krävs det ett helt år av planering innan byggstart.

Om stadens beslut drar ut på tiden, skjuts projektet alltså fram i motsvarande grad. Så än kan folk simma lugnt.

Men det löser i och för sig inte det faktum att det finns långt fler som vill sätta barnen i simskola än det finns platser som staden kan erbjuda.

En ny bassäng på önskelistan

Idrottsinstruktörerna Patrik Nyberg och Julia Thurin har båda önskemål om en extra bassäng för simundervisning.

– Kanske ett par simbanor till och så vore det trevligt med ett hopptorn också för barnen, visionerar Patrik Nyberg.

En man med kläderna på i en simhall.
Bildtext Idrottsinstruktör Patrik Nyberg undervisar flera skolklasser om dagen.
Bild: Johanna Lindholm / Yle

I dag rymmer simhallen en grund barnbassäng med rutschkana, en motionsbassäng och så en stor bassäng med flera simbanor i rad. I ena ändan finns en trampolin och längs sidan en klättervägg.

– Men den är också lite svår att använda för man måste hela tiden se upp för simmare, konstaterar Patrik Nyberg.

Instruktör har fullt upp i simvänliga Raseborg

3:22

Folk vill simma inne

Många föräldrar vill också att deras barn går i simskola i en simhall, kanske för att det känns tryggare och temperaturen är stabil, funderar Patrik Nyberg.

Längs kusten är folk också ganska noga med att lära sig och sina barn att simma.

– När man bor här i våra trakter där man är mycket på stranden eller ute havet så är det A och O med goda simkunskaper, säger simläraren Julia Thurin.

Kvinnlig simlärare i simhall i Ekenäs.
Bildtext Julia Thurin undervisar också specialgrupper i simningens ädla konst.
Bild: Johanna Lindholm / Yle

Enligt henne är det viktigt att barnen tidigt vänjer sig vid vatten och att de inte är rädda för det. Därför satsar man i de yngre grupperna också mycket på lek och säkerhet.

I grupper där över tio barn deltar behövs två lärare, en ansvarig lärare och en hjälplärare.

– De tar verkligen alla barn bra i beaktande, också de som är lite mer försiktiga, säger mormodern Anneli Väre som följt sitt barnbarn till simskolan då mamman jobbar.

Raseborgs skolor satsar på undervisning

Fritidschefen Fredrika Åkerö säger att hon är stolt över att Raseborg som stad valt att erbjuda eleverna 30 timmar simundervisning under ett år. Timmarna fördelar sig lite olika över årsklasserna, så att förstaklassare får fler timmar än de äldre eleverna.

Det här gör man trots att läroplanen inte kräver det. På det viset får alla barn möjlighet att lära sig grunderna i simning, vilket är både en demokrati- och en säkerhetsfråga.

Porträtt av Fredrika Äkerö. Hon poserar mot en ljus vägg med nycklar och väskan i handen. Hon ser rakt in i kameran.
Bildtext Fritidschefen Fredrika Åkerö är glad över Raseborgs stad satsar på simundervisningen för skolelever.
Bild: Yle/Cecilia Juuti

Vart alla simmare, stora som små, ska ta vägen under den tid simhallens renoveras, i fall det blir av, kan hon ännu inte svara på.

– Det har vi inte diskuterat utan vi får ta ställning till det då det kommer ett beslut. Men det är klart att det inte riktigt finns någon motsvarande plats.

De terapibassänger som finns inom staden är redan i full användning och det går av hygienskäl inte att öka användningsgraden.

Diskussion om artikeln