Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Högre arbetslöshet i Österbotten jämfört med i fjol

Arbetslösheten minskade i Vasaregionen, men ökade i övriga Österbotten och i Mellersta Österbotten jämfört med ifjol.

7 280 arbetslösa arbetssökande fanns vid slutet av februari i NTM-centralen i Österbottens område, vilket är 4,3 procent fler än förra året.

- Energikrisen, inflationen och höjda räntor har orsakat osäkerhet i näringslivet, och detta har börjat återspegla sig också på arbetsmarknaden, berättar Mika Palosaari, direktör för Österbottens arbets- och näringsbyrå.

Men andelen arbetslösa arbetssökande är ändå lägst i Österbotten och Mellersta Österbotten om man ser till hela Fastlandsfinland. 6,4 procent jämfört med 9,7 procent i hela landet.

Relaterat

OECD: Världsekonomin går bättre men kriget i Ukraina kastar en skugga över den

Rysslands anfallskrig i Ukraina kommer att fortsätta kasta en skugga över världsekonomin inom den närmaste framtiden. Det bedömer Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling OECD.

Det går ändå bättre för världsekonomin överlag jämfört med tidigare. Inflationen har sjunkit även om den fortsättningsvis ligger på en hög nivå och lär fortsätta göra det ett bra tag till.

Enligt OECD:s prognos kommer den globala ekonomiska tillväxten att vara 2,7 procent i år och 2,9 procent nästa år. Trots att ekonomin visar tecken på att återhämta sig, varnar OECD för att det fortfarande finns risker.

När det gäller tillväxt och innovation i Finland rekommenderar OECD att vi satsar på forskning, utveckling, digitalisering samt högskole- och universitetsutbildning.

För att hålla sysselsättningen så hög som möjligt och motverka brist på arbetskraft lyfter OECD fram arbetsrelaterad invandring och att främja kvinnors situation på arbetsmarknaden som lösningar.

Källa: STT