Högre arbetslöshet i Österbotten jämfört med i fjol
Arbetslösheten minskade i Vasaregionen, men ökade i övriga Österbotten och i Mellersta Österbotten jämfört med ifjol.
7 280 arbetslösa arbetssökande fanns vid slutet av februari i NTM-centralen i Österbottens område, vilket är 4,3 procent fler än förra året.
- Energikrisen, inflationen och höjda räntor har orsakat osäkerhet i näringslivet, och detta har börjat återspegla sig också på arbetsmarknaden, berättar Mika Palosaari, direktör för Österbottens arbets- och näringsbyrå.
Men andelen arbetslösa arbetssökande är ändå lägst i Österbotten och Mellersta Österbotten om man ser till hela Fastlandsfinland. 6,4 procent jämfört med 9,7 procent i hela landet.
Relaterat
OECD: Världsekonomin går bättre men kriget i Ukraina kastar en skugga över den
Rysslands anfallskrig i Ukraina kommer att fortsätta kasta en skugga över världsekonomin inom den närmaste framtiden. Det bedömer Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling OECD.
Det går ändå bättre för världsekonomin överlag jämfört med tidigare. Inflationen har sjunkit även om den fortsättningsvis ligger på en hög nivå och lär fortsätta göra det ett bra tag till.
Enligt OECD:s prognos kommer den globala ekonomiska tillväxten att vara 2,7 procent i år och 2,9 procent nästa år. Trots att ekonomin visar tecken på att återhämta sig, varnar OECD för att det fortfarande finns risker.
När det gäller tillväxt och innovation i Finland rekommenderar OECD att vi satsar på forskning, utveckling, digitalisering samt högskole- och universitetsutbildning.
För att hålla sysselsättningen så hög som möjligt och motverka brist på arbetskraft lyfter OECD fram arbetsrelaterad invandring och att främja kvinnors situation på arbetsmarknaden som lösningar.
Källa: STT
Facket: Arbetsgivare måste utbilda mer i AI-verktyg – tekniken håller på att revolutionera mångas jobb
Många hänger efter i den snabba teknikutvecklingen.
Niklas Hakalax får tre månaders sommarlov med lön – arbetsgivaren vill hålla kvar duktiga arbetstagare
Vd: ”Fritid värderas högre hela tiden”.
Långtidsarbetslösheten nu ett massivt problem – ”Nylands kollaps” syns på Martin Nyboms skrivbord
Problemen hopas i Nyland.
Österbottniska företag investerar i rekordtakt – sätter sprätt på omkring tolv miljarder före årtiondets slut
Svår arbetskraftsbrist hindrar samtidigt tillväxten.
”Om man utbildar sig inom vård- och serviceyrken har man sannolikt jobb i framtiden” – arbetslivsforskare efterlyser ändå mest flexibilitet och sociala färdigheter
Framtidens arbetsliv kräver flexibilitet.