Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Bilen ändrade hastighet enligt valreklamen längs vägen – på förarens ansvar att vara observant

Valreklam längs med vägen, snö i dikeskanten.
Bildtext Valreklam längs med vägen kan leda till att bilar snappar upp siffrorna som om de skulle vara hastighetsskyltar.
Bild: Sofi Nordmyr / Yle

När Torbjörn Nyholm körde bil med farthållaren på för någon dag sedan fick han en överraskning. Helt plötsligt ökade bilen hastigheten till 100 kilometer i timmen trots att den högsta tillåtna hastigheten var 80.

Det visade sig att bilen trodde att valreklamen som Nyholm passerade var en hastighetsbegränsningsskylt. Platsen där det skedde var i Sundby i Pedersöre.

– Jag har inte varit med om det här tidigare, men jag har bara haft min nuvarande bil i ett år så den har inte varit med om så många val, skriver Torbjörn Nyholm i ett mejl till Yle Österbotten.

Att det händer är inte helt ovanligt. För två veckor sedan rapporterade Ilta-Sanomat om en liknande händelse.

Förarens ansvar – inte bilens

Vi ringer upp Mikael Appel på Österbottens polisinrättning som svarar på frågan innan den ens är ställd.

– Ändrade bilen hastigheten till 110? säger Mikael Appel.

Det är inte så att det här är något som kommit till Mikael Appels kännedom som polis, utan det är något som han personligen varit med om och upplevt som mycket irriterande.

– Det är föraren som ansvarar för bilen, vi har inga godkända robotbilar i Finland. Föraren ska vara observant och inte vara en risk för övriga trafikanter, säger Mikael Appel.

Personligen vågar han inte lita på att bilen läst av hastighetsskyltarna korrekt.

– Det är en fråga om hjälper de eller stjälper de, säger Appel och syftar på de system en bil kan ha för att avläsa trafikmärken.

– Jag har själv märkt att bilen inte alltid läser av alla skyltar, säger Appel.

Inga nya regler för valreklam behövs

Enligt reglerna för valreklam får valaffischerna inte ha samma innehåll, font eller färg som används i olika vägmärken. Reklamen får inte heller placeras på eller nära en trafikanordning som till exempel en hastighetsskylt eller ett trafikljus.

Att nya bilar läser av hastighetsskyltar betyder inte att reglerna för valreklam behöver uppdateras. Att bilen inte fungerar som den ska är helt och hållet på biltillverkarens ansvar, säger sakkunnig Jukka Hopeavuori på Trafikledsverket.

– Jag har hört om sådana fall och har varit i kontakt med Traficom för att se om vi behöver gå vidare på det på något sätt, säger Hopeavuori.

Hopeavuori förklarar att det handlar om tillval till bilar som inte hör till det som är obligatoriskt, det betyder att biltillverkarna själva får utforma dem som de själva tycker. I och med att det hör till extra utrustning är det inget som behöver genomgå finländska test.

– Hur mycket får bilen agera fel? Biltillverkarna borde tillverka bilar enligt finska regler. Det här har inget med själva valreklamen att göra, säger Hopeavuori.

Eftersom det ännu inte finns några direktiv för den här typen av frivilliga system i bilarna bör bilisterna vara observanta och inte lita till fullo på att bilen läst av trafikmärken korrekt.

Diskussion om artikeln