Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Stadsdirektören lämnade Lojo för en grävmaskins skull – nu påpekar myndighet att staden gjorde fel då maskinen köptes

Stadshuset i Lojo är rött och vitt.
Bildtext Det har stormat i Lojo stadshus kring en grävmaskin som inte upphandlades på rätt sätt. Arkivbild.
Bild: Yle/Marica Hildén

Lojo stad köpte en grävmaskin utan upphandling i juni 2022. Det var en av orsakerna till att stadsdirektören sa upp sig. Nu får staden bannor av Konkurrens- och konsumentverket för köpet.

Lojo stad har fått en anmärkning av Konkurrens- och konsumentverket för att man inte följt lagen om upphandling.

Grävmaskinen som stadens tekniska sektor köpte kostade 202 500 euro utan mervärdesskatt. I utbyte gav staden en grävmaskin från 2010 vars värde beräknades till 62 500 euro.

Lojo stad borde ha konkurrensutsatt köpet eftersom det var över 60 000 euro, påpekar verket.

Ingen upphandling – inget anslag i budgeten

Staden genomförde en intern revision av köpet förra året. Den visade att det inte gjordes någon upphandling, det fanns inget anslag i budgeten och tjänstemannen som skrev under orderbekräftelsen var inte berättigad att göra det.

I utredningen gav staden inget svar på varför man inte konkurrensutsatte köpet av grävmaskinen. Stadsstyrelsen godkände ändå köpet efter att händelsen utretts. Den dåvarande stadsdirektören Jarkko Härmälä anmälde avvikande åsikt efter beslutet.

Stadsdirektör hänvisade till missbruk och sa upp sig

Den här grävmaskinen spökade i Lojo i samband med att staden blev utan stadsdirektör i oktober i fjol. Jarkko Härmälä sa upp sig efter fyra månader på jobbet och hänvisade till missbruk av medel inom den tekniska sektorn.

Stadsstyrelsens ordförande, Pekka Luoma (Saml), sa till Yle Västnyland att det berodde på ett missförtroende mellan stadsdirektören och politikerna. Härmälä sa till Yle att det upptäcktes missbruk av medel och överskridande av befogenheter då en maskin köptes inom tekniska sektorn och att saken vändes mot honom.

Jäviga stadsstyrelsemedlemmar

I december 2022 gick alla utom en person ut från stadsstyrelsens möte på grund av jäv då ärendet om vad staden skulle ge för svar till Helsingfors förvaltningsdomstol i grävmaskinsfallet behandlades. Samtliga var samma personer som var med och godkände köpet som myndigheten sedan gav varning om.

Artikeln Kaupunginjohtaja jätti Lohjan kauhakuormaajasuhmuroinnin takia, nyt viranomainen huomautti kaupunkia samasta syystä är skriven av Rosa Lehtokari. Den har översatts och bearbetats av Marica Hildén.