Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

De drogrelaterade dödsfallen fortsätter öka – Kim är en av dem som lyckades slå sig fri innan det var för sent

Kim har varit drogfri i 2,5 år: "Jag känner lycka, glädje och kärlek igen" - Spela upp på Arenan

Efter flera år av missbruk lyckades Kim dra sig ur drogträsket med livet och hälsan i behåll. För att fler ska lyckas efterlyser nu forskare en reform av drogpolitiken i Finland.

Under de senaste tio åren har droganvändningen i Finland ökat markant, och likaså de drogrelaterade dödsfallen. Framför allt unga vuxna lider av missbruk i högre grad än tidigare.

Enligt Institutet för hälsa och välfärds statistik från 2021 var ungefär en femtedel av klienterna inom missbrukarvården under 25 år gamla. Över hälften av det totala antalet narkotikaberoende klienter inom missbrukarvården var under 35 år gamla.

En av många som har erfarenhet av detta är Kim.

– Min story är min story. Men jag har hört så råa berättelser om människor som varit så djupt nere i träsket att de varit i fängelse och varit hemlösa. Men även de har lyckats sluta och lever helt normala liv nu. Så det är möjligt för vem som helst.

Det berättar Kim som i dag är anställd av social- och hälsovårdsorganisationen Kran, som jobbar för utsatta människor som berörs av missbruk. Vid Fiskehamnens hälsostation i Helsingfors erbjuder han som erfarenhetsexpert psykosocialt samtalsstöd på svenska för människor med drogberoenden.

Jag skulle göra nästan vad som helst för att ingen skulle behöva uppleva sådana saker som jag har gjort

Kim sitter i en alldeles unik position. Som tidigare aktiv missbrukare med beroendesjukdom vet han vad det betyder att vara nere i drogträsket. Nu har han varit nykter i två och ett halvt år, och genom det samtalsstöd han erbjuder hoppas han kunna hjälpa andra som lider av beroendesjukdomar.

– Jag skulle göra nästan vad som helst för att ingen skulle behöva uppleva sådana saker som jag har gjort. Framför allt då det handlar om att arbeta med unga känns det ju som om man önskar att man kan hjälpa, berättar Kim om sitt arbete.

Kim
Bildtext Då Kim var yngre förstod han sig inte ännu på sin beroendesjukdom, eller allvaret med sitt missbruk.
Bild: Linnea de la Chapelle / Yle

Kim möter dagligen människor med beroendesjukdomar som kommer till hälsocentralen för att få hjälp med att inleda sina egna resor mot nykterheten. Enligt Kim är vägen dit sällan enkel, men samtidigt menar han att det alltid finns hopp om att bli frisk från ett drogberoende.

– Hur illa man än mår så går det att börja må bättre. Jag försökte ta mitt liv, jag var så nere att jag trodde att jag var dömd till att leva i en evig depression, i evig misär. Men saker och ting förändras. Vem som helst har möjlighet att sluta, om man bara arbetar för det, förklarar Kim.

”Jag hade redan från början ingen måtta”

Kim kom i kontakt med rusmedlen redan under de tidiga tonåren. Då han tänker tillbaka på sina första upplevelser med alkohol som trettonåring beskriver han dem som en destruktiv förälskelse.

– Jag hade redan från början ingen måtta. Kvällarna slutade ofta med att jag slocknade, spydde eller tappade minnet. Men alkoholen fick mig att känna mig gudomlig. Det kändes som om den fyllde något tomrum inom mig, som om den fixa mig. Som om jag blev en sådan person som jag ville vara. Det blev jag ju inte, men så kändes det i mitt huvud, minns han.

Kim
Bildtext Kim var i flera år både fysiskt och psykiskt beroende av bensodiazepiner, opioider och amfetamin.
Bild: Linnea de la Chapelle / Yle

Under tonåren fortsatte Kim att experimentera med olika rusmedel. Alkoholen var på den tiden alltid i huvudrollen, men då han blev lite äldre började kompisgänget först röka cannabis, och senare experimentera med olika lugnande mediciner.

När han i de sena tonåren introducerades till stimulanter som kokain, ecstasy och amfetamin förvärrades beroendesjukdomen ytterligare.

– När jag testade på amfetamin första gången så var det början på slutet för mig. Jag tyckte helt för mycket om det. Det kan låta dumt att säga att man blir beroende efter första gången, men jag blev nog psykologiskt beroende efter den där första dosen. Snart därefter fick jag kontakter till olika dealers. Under den tiden jobbade jag nog på deltid, men egentligen gjorde jag inte hemskt mycket annat än använde amfetamin, rökte cannabis och drack alkohol, berättar Kim.

Opioiderna tog de gamla vännernas plats

I takt med att drogberoendet fick mer och mer plats i Kims liv förändrades också hans sociala nätverk. Han slutade hänga med sina gamla vänner och började istället tillbringa sin tid med personer som använde sig av allt hårdare droger som bensodiazepiner och opioider.

– Snabbt började jag själv också använda opioider och bensodiazepiner och så var mitt liv det där; ett evigt träsk av blandmissbruk. De tre drogerna som jag var både psykiskt och fysiskt beroende av var bensodiazepiner, amfetaminer och Subutex. Den klassiska finska triangeln, förklarar Kim

Missbruk har så gott som alltid koppling till andra mentala problem

Kim, erfarenhetsexpert med beroendesjukdom

Utöver beroendesjukdomen lever Kim också med bipolär sjukdom, som kännetecknas av både maniska och depressiva perioder.

Droganvändningen gick för honom hand i hand med den bipolära sjukdomen både under de hypomaniska och de depressiva perioderna, och enligt Kim är det inte ett ovanligt fenomen bland personer som missbrukar droger.

– Missbruk är nästan alltid kopplat till andra mentala problem. Vare sig det då handlar om depression, ångest, bipolär sjukdom, adhd eller något annat. De går hand i hand, och det är ju ofta det man försöker självmedicinera. Den bipolära sjukdomen har absolut haft en stor betydelse i mitt missbruk också. När jag var deprimerad använde jag mer droger för att inte behöva känna något och för att fly verkligheten. Och när jag varit hypomanisk använde jag droger för att försöka förhöja den positiva känslan som jag kände då, berättar Kim.

Självmordsförsök blev uppvaknandet som förde in Kim på nykterhetens stig

Hösten 2020 fick Kims mamma honom att gå på sitt första tolvstegsmöte, efter att han nästan tagit livet av sig med en överdos. Stödet Kim fick via tolvstegsmötena och från sin familj blev grundpelarna som hjälpte honom att slutligen bli kvitt sitt drogberoende.

Den absolut finaste förändringen har hänt på det inre planet. Man har fått chansen att förbättra relationer som man skadat

I dag har Kim varit nykter i två och ett halvt år, och trots att han kanske aldrig kommer att helt bli kvitt sin beroendesjukdom, väljer han nu varje dag att hålla sig nykter, och leva för något större än drogerna.

– Den absolut finaste förändringen har hänt på det inre planet. Man har fått chansen att förbättra relationer som man skadat, med familjen och med kompisar. Man kan vara en bättre son, en bättre bror och en bättre kompis. Man kan vara en person som man kan lita på. När man tittar sig själv i spegeln så skäms man inte mera, man känner inte äckel för sig själv och vad man håller på med. Och det som är jättefint är att man mår bra psykiskt. Man kan känna lycka, glädje och kärlek och se det vackra runtomkring en. Nu kan man vara fri, på riktigt fri, förklarar Kim.

Kim
Bildtext Under sina år nere i missbrukets träsk var Kim nära att dö många gånger, bland annat då han blev knivhuggen och då han försökte begå självmord genom en överdos.
Bild: Linnea de la Chapelle / Yle

Forskare vill se liberalare drogpolitik – politikerna tvekar

I Yles valkompass fick kandidaterna i riksdagsvalet 2023 ta ställning till frågan om behovet av övervakade injektionsrum för människor med missbrukarproblem.

I dagsläget är de partierna i vilka en majoritet är för introduceringen av de övervakade injektionsrummen för människor med missbruksproblem Vänsterförbundet, SFP, SDP och De Gröna.

Samlingspartiet är delat i frågan, medan Kristdemokraterna och Sannfinländarna är emot introduktionen av övervakade injektionsrum.

Graf som visar hur svaren fördelas

Vetenskapliga studier har sedan länge pekat på att en liberalare drogpolitik med fokus på rehabilitering istället för bestraffning är ett effektivt sätt att minska på drogrelaterade skador och dödsfall i samband med överdoser.

Enligt Institutet för hälsa och välfärd THL borde det till exempel stiftas en tidsbunden separat lag som gör det möjligt att pröva på övervakade injiceringsrum.

Mer empati, mindre stigmatisering: ”Vi är alla människor”

Kim säger att med den erfarenhet han har av att vara beroende av droger tror han inte det finns någon mirakellösning för att minska på mängden drogmissbruk i Finland. Ändå menar han att det skulle finnas några enkla lösningar på den höga drogrelaterade dödligheten i vårt land.

Enligt Kim handlar det i första hand om att satsa mer på missbrukarvården.

– Större satsningar inom vården skulle möjliggöra mer personal som skulle kunna ta emot fler klienter. I dagsläget kan det gå två eller tre veckor att få substitutionsvård för opioidberoende personer med missbruk. Men två eller tre veckor är en evighet för en person som missbrukar, det är ingen självklarhet att man lever ens till följande dag.

Kim är också positiv till övervakade injektionsrum.

– Det skulle vara ett positivt verktyg. De kunde bidra till att minska på både överdoser och infektionsrisker och även göra det lättare för personer med beroendesjukdomar att söka hjälp, förklarar Kim.

Utöver dessa åtgärder tycker Kim att vi som samhälle bör utveckla mer empati när det kommer till hur vi ser på människor med beroendesjukdomar.

– Det här vet jag inte hur man ska göra, men att bryta det där stigmat. Att människor och allmänheten skulle ha en mer empatisk syn på den marginaliserade gruppen som är personer med beroendesjukdomar, missbruksproblem och alkoholism. En människas värde är det samma, vare sig man tampas med missbruk eller inte. Varje person är ändå någons son, dotter, bror eller syster. Vi är alla människor, påminner oss Kim.

Mer om ämnet på Yle Arenan