Hoppa till huvudinnehåll

Sport

EM-succén gav självförtroende men tärde på krafterna – nu vill Turkkila och Versluis visa att de hör hemma bland eliten

Isdans
Bildtext De finska isdansarna ser fram emot att göra två fina prestationer i VM.
Bild: EPA-EFE

Efter de fantastiska framträdandena på hemmais i Esbo är isdansparet Juulia Turkkila och Matthias Versluis ivriga att visa vad det går för i VM. Paret går in i tävlingen som sexa i rankingen.

Den 28 januari exploderade Esbo-arenan i jubel då Juulia Turkkila och Matthias Versluis vann en medalj för Finland i isdans för första gången på 28 år.

Succén ledde till ett par hektiska veckor och en känslomässig berg-och-dalbana för paret. Samtidigt som framgången byggde på självförtroendet, var situationen alldeles ny och tog därför en hel del energi.

Efter tävlingen försökte Turkkila och Versluis återgå till sin normala vardag, men märkte snabbt att de kämpade med att hantera den mentala påfrestningen.

– En så stor positiv erfarenhet tog mycket och det tog tid att lugna ner sig mentalt. I framtiden måste jag komma ihåg att försöka ge huvudet tid att komma ikapp även om jag fysiskt skulle orka träna, förklarar Turkkila.

Julia kuuntelee Matthiasta harjoituksissa.
Bildtext Turkkila och Versluis medger att den mentala urladdningen efter EM blev en alldeles ny situation att handskas med.
Bild: Jussi Koivunoro / Yle

Efter att stressen från EM hade lagt sig drabbades Turkkila av en förkylning som satte stopp för parets planer om att tävla i Holland i februari. Istället har de tagit en paus från tävlandet i snart två månader, något som inte varit optimalt, men välbehövligt för att kunna återhämta sig ordenligt och ladda om.

Trots att det tog ett tag för paret att bearbeta sina känslor, försökte de så snabbt som möjligt lämna succén i Esbo bakom sig för att kunna rikta uppmärksamheten till VM, som är en av säsongens höjdpunkter.

– Fokus har varit fullt på VM och vi litar på att träningen bär oss till två fina prestationer, säger Versluis.

Jagar en topp 10-placering

I OS 2022 blev det en 15:e placering. Under VM i Montpellier i fjol blev paret 12:a.

För i år är målet självklart.

– Vårt mål är att göra bra två åk igen och sen ser vi vad det räcker till. Självklart vill vi förbättra vår placering från förra året, säger Versluis.

De går in i tävlingen med den sjätte bästa totalpoängen för säsongen och har därför goda chanser att kvalificera sig bland de tio främsta – en prestation som de inte har lyckats med tidigare i globala mästerskap. Enligt Turkkila är ett topp 10-resultat ett realistiskt mål.

– Det finns otroligt duktiga par som tävlar mot oss. Men vi vill lyckas och visa att vi hör hemma där bland dem.

Konkurrensen i VM blir tuffare än den som var i EM, främst på grund av de duktiga amerikanska och kanadensiska paren.

Världsrankingen i isdans

Inga större ändringar i programmen

Parets program i VM kommer att vara samma som de uppträdde med i Esbo, och istället för att göra stora ändringar har de fokuserat på att gå igenom prestationerna för att kunna jobba på detaljer.

– Då vi har tittat tillbaka på prestationerna och jämför de med det som vi kan göra på träningarna så ser vi att vissa partier ser lite försiktiga ut, berättar Versluis.

Träningen inför VM har därför gått ut på att få vissa partier att se ”större” och ”djupare” ut i hopp om att kunna höja på totalpoängen ytterligare. Justeringarna är såpass små att publiken knappast kommer att märka av någon skillnad.

Valmentaja Maurizio Margaglio ohjeistaa Juliaa ja Matthiasta harjoituksissa.
Bildtext Tränaren Maurizio Margaglio tror på att paret hittat rätt fokus inför VM.
Bild: Jussi Koivunoro / Yle

Parets tränare Maurizio Margaglio är optimistisk och hoppas på ännu starkare känslor från Turkkila och Versluis för att kunna förtrolla publiken i Saitama.

– De gjorde två fantastiska prestationer i Esbo. Jag hoppas på att de kan förmedla ännu starkare känslor till den japanska publiken och alla där hemma.

Isdansen går av stapeln fredagen den 24 mars och lördagen den 25 mars. VM i konståkning sänds på Yles kanaler.

Diskussion om artikeln