Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Kaskö vände åratal av minusresultat – överraskande plus i bokslutet

En man med glasögon står i en sal.
Bildtext Markku Lumio, Kaskös stadsdirektör.
Bild: Juho Teir / Yle

Inför 2022 förberedde sig Kaskö för ett underskott på åtminstone 700 000 euro. Men nu blev det i stället ett plusresultat. En betydande bedrift, anser stadens ledning.

Enligt stadsdirektör Markku Lumio var det fyra faktorer som gjorde att ekonomin gick bättre än väntat.

- Det är en mycket viktig vändning, efter 10 år med minus fick vi nu ett litet plus.

Statsandelarna blev i fjol 300 000 euro större än väntat, och skatteinkomsterna blev 238 000 euro större än budgeterat.

- Samfundsskatten blev mycket större. Vi har stora firmor här, i synnerhet Metsä Group som är vår största samfundsskattebetalare gick bra, säger Lumio.

Dessutom fick Kaskö tillbaka kring 300 000 euro från samkommunen för Österbottens välfärdsområde. Det här trots att befolkningen i staden är jämförelsevis gammal.

- Våra social och hälsovårdsutgifter per invånare är höga, vi har gammal befolkning. Men det blev mindre (utgifter) än budgeterat, säger Lumio.

Efter att Kaskö dessutom sålde en del fastigheter till Aureskosken Jalostetehdas för närmare en halv miljon euro blev resultatet ännu bättre.

- Vi har vänt en negativ spiral, jag är nöjd och det är bättre atmosfär här nu, säger Lumio.

Kan bli ”helt tokigt” i år

Enligt Lumio lägger fjolåret en viktig grund för kommande år. Inte minst med tanke på att Kaskö mer eller mindre har gjort underskott i 10 års tid. Och det kan behövas.

- Det finns mycket att göra.

Lumio nämner bland annat att Kaskö är en av sex städer i Finland som i år hotas av negativa statsandelar. Det har att göra med vårdreforemen och att statsandelarna ser annorlunda ut efter att välfärdsområdena tog över. Det innebär att Kaskö tvingas betala mer än en miljon euro till staten.

- Teoretiskt är det rätt men det är främmande och en konstig sak, helt tokigt.

I stadens balans finns fortsättningsvis kumulativt överskott 3,6 miljoner euro. Stadsstyrelsen behandlar bokslutet 30 mars.