Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Simon Sid får återuppleva lågstadiet – han är Ingås nya skolcoach

Uppdaterad 21.03.2023 18:53.
Man ler mot kameran
Bildtext Simon Sid är Ingås skolcoach. I praktiken betyder det att han är en extra vuxen och kompis för skolans elever.
Bild: Christoffer Westerlund

Simon Sid har åtminstone tillfälligt lagt musikkarriären på hyllan för denna vår är han Ingås skolcoach. Det betyder att han besöker skolorna i kommunen och är en extra närvarande vuxen i skolvardagen.

Skolcoachen Simon Sid sitter vid skolbänken och ställer frågor – bemöter barnen på deras nivå

10:18

Ifjol meddelade Ingå att man vill fokusera på barn och ungas välmående det kommande året och kommunen valde att anställa en skolcoach som skulle hjälpa eleverna i vardagen och stödja deras relationer. Simon Sid, som bland annat jobbat som musiker inom elektronisk musik, fick det nya jobbet, men det blev ingen lätt start på den nya vardagen.

Under en rast den första dagen på det nya jobbet, mitt i en lek med skolans sjätteklassare, bröt han smalbenet.

– Tur så blev det sportlov så jag missade bara några veckor på grund av min sjukledighet. Nu är jag tillbaka på jobbet, men så länge som benet är gipsat blir det inga lekar på rasterna, skrattar Simon Sid.

Både en förebild och en kompis

Jobbet som skolcoach är inte helt obekant för Simon Sid. Han har redan jobbat med barn och unga i kommunen bland annat som klubbledare i Kyrkfjärdens skola. Då var det frågan om gratis fritidsverksamhet i projektet Finlandsmodellen.

Skoleleverna Agnes Björklöf och Amanda Nyman ute på skolgården.

Finlandsmodellen erbjuder gratis hobbyer för barn i skolorna i Ingå

I Ingå gäller pilotprojektet fjärdeklassarna.

– Uppdragen har avlöst varandra och det är så klart roligt att kunna tacka ja när nya projekt dyker upp, säger Simon Sid.

Jobbet som skolcoach kommer att fortsätta fram till sommaren, men redan nu flaggar Ingå kommun för en möjlig förlängning.

Kommunfullmäktige har beslutat att verksamheten ska utvärderas och vid behov förlängas till slutet av året. Ingå kommer också att reservera pengar för en skolcoach i nästa års budget om utredningen landar i att tjänsten behövs.

Själv upplever Simon Sid att skolcoachen är en bra tillgång för skolorna och en stor fördel är att hans närvaro möjliggör att övrig personal kan fokusera på andra saker.

En gulgrå byggnad bakom några tallar som är Merituulen koulu i Ingå.
Bildtext Simon Sid jobbar också i den finska lågstadieskolan Merituulen koulu i Ingå.
Bild: Marica Hildén / Yle

– Nu till en början handlar jobbet om att vara på plats och lära känna barnen och bli kompis med dem så att de inte tycker det är konstigt när jag sitter med under just deras lektion, berättar Simon Sid.

Men Simon Sid ska också fungera som en vuxen förebild i skolan. Något som framför allt handlar om att bemöta barnen på deras sätt.

– I klassrummen sätter jag mig helst vid en skolbänk precis som eleverna i klassen. Jag försöker också ställa frågor under lektionerna. Ibland känns det som om jag får uppleva grundskolan igen, skrattar han.

Barn och unga i Ingå mår bra bara de bemöts på rätt sätt

Under fjolåret skrevs det mycket om våldsdåd, skadegörelse och ofog i Ingå kyrkby och i februari utsattes allaktivitetshallen för skadegörelse. Simon Sid dementerar ändå ryktet om att barnen och ungdomarna i Ingå mår dåligt.

– Jag kan bara utgå från mina egna erfarenheter, men jag tycker nog att barnen i Ingå mår bra och fördelen i den här kommunen är att dörrarna ofta står öppna till hallar och annan sysselsättning.

Som skolcoach ska Simon Sid också stödja elevernas relationer och hans strategi är att bemöta barnet som en individ.

– Jag brukar gå fram och till exempel önska barnet en god morgon och sedan ställa specifika frågor och följdfrågor för att visa att man lyssnar och är intresserad av vad barnet svarar. När man visar intresse smittar det av sig, säger Simon Sid.

Diskussion om artikeln