Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

I Sverige kan partier plocka tusentals röster – utmaning att engagera utlandsfinländare i valet

Utlandsfinländare är svåra att få till valurnorna. Nordenkorrespondent Lucas Dahlström förklarar varför. - Spela upp på Arenan

I Sverige minskar antalet ställen där man kan förhandsrösta i finska riksdagsvalet. För Daniel Eng i Jönköping kom beskedet som en överraskning, och frågan är om han alls hinner rösta.

Valdeltagandet bland utlandsfinländare är mycket lågt. Enligt statistik från riksdagsvalet 2019 gick 13 procent av de finländare som bor utomlands till valurnorna, jämfört med omkring 70 procent av de medborgare som bor i Finland.

En anledning till det låga valdeltagandet är att finländare som bor utomlands känner sig mindre engagerade eller informerade om den politiska situationen i Finland, enligt en undersökning som tankesmedjan Magma publicerade i höst.

En annan anledning kan vara att de upplever praktiska hinder eller svårigheter för att registrera sig eller skicka sin brevröst.

Fakta om de röstberättigade utlandsfinlandssvenskarna

  • Ungefär 30 000 röstberättigade finländare med svenska som modersmål bor i utlandet, i ungefär 100 olika länder.

  • Tre fjärdedelar bor i Sverige (23 000). 1 200 bor i Nordamerika, 1 100 i Norge och omkring 1 000 i Storbritannien.

  • 99 procent är bosatta i Västvärlden.

  • Finlandssvenskarna i utlandet är många också i internationell jämförelse. Svenskfinland som entitet kan liknas vid kända utflyttarländer som Irland, Nya Zeeland och Mexiko.

  • 58 procent av utlandsfinlandssvenskarna är kvinnor. Bland svenskspråkiga i Finland är andelen kvinnor 49 procent.

  • Utlandsfinlandssvenskarna är yngre än finlandssvenskarna överlag. 59 procent är under 50 år och 25 procent är i åldern 18-25.

  • Utlandsfinlandssvensken är högutbildad. 38 procent har minst en högre högskoleexamen. Andelen är dubbelt större än bland finlandssvenskar överlag.

    Källa: Magmas rapport Väljarbeteende bland svenskspråkiga utlandsfinländare

”Måste kolla hur jag ska rösta”

I Sverige har antalet ställen där man kan förhandsrösta i år minskat jämfört med valet 2019 från 34 till 28. I bland annat Jönköping har möjligheten att rösta fysiskt i staden försvunnit.

– Tidigare val har jag röstat på plats här i Jönköping, säger Daniel Eng.

Daniel Eng tittar in i kameran. Han har på sig en randig tröja.
Bildtext Daniel Eng är medlem i Finska föreningen i Jönköping. Flera personer inom föreningen har undrat hur man ska rösta i år då det inte går att rösta fysiskt i staden.
Bild: Daniel Eng

Daniel Eng är ursprungligen från Nykarleby men har bott i Sverige i 10 år. Han blev överraskad när han fick höra att det inte längre går att rösta i kommunen.

– Jag måste kolla upp hur jag röstar, det blir i så fall via brevröstning. Det var först nu jag fick veta att jag inte kan rösta på plats här, säger Eng.

För att få sin brevröst registrerad ska man själv beställa de handlingar som behövs i god tid innan valet. Brevrösten måste vara framme hos de finska myndigheterna senast fredagen före valdagen klockan 19.

Finsk politik kan bli irrelevant

I Sverige fanns det 2019 över 120 000 röstberättigade finländare, men endast runt 10 000 av dem röstade i riksdagsvalet. Enligt Jack Stenberg, ordförande för Finlandssvenskarnas riksförbund i Sverige (Fris), kan en delorsak vara att finsk politik inte längre känns relevant efter flera år i Sverige.

– Man har inte samma nytta av den finska politiken som politiken som förs här i Sverige. Man röstar mer aktivt i svenska val, säger Jack Stenberg.

Jack Stenberg ser in i kameran. Han har mössa på huvudet och i bakgrunden syns några tallar.
Bildtext Fris ordförande Jack Stenberg har bott i Sverige i över 40 år.
Bild: Lucas Dahlström / Yle

Han säger också att röstningsställenas fysiska placering kan påverka valdeltagandet.

– Åtminstone i Stockholmstrakten är det svårt att ta sig till ambassaden. Den ligger lite avsides, säger han.

Få partier engagerar sig i svenska röster

Det är inte heller många finländska partier som engagerar sig i väljarna som bor i Sverige. Som Svenska Yle tidigare har rapporterat har SFP grundat en lokalavdelning i Stockholm, men i övrigt lyser de finländska partierna med sin frånvaro.

SVT Uutiset har undersökt hur de finländska partierna gör kampanj i Sverige. Alla partier förutom SFP verkar nöja sig med att göra kampanj på nätet, om de alls gör kampanj i Sverige.

Anna-Maja Henriksson skålar med ett glas champagne.
Bildtext Anna-Maja Henriksson var på plats då SFP grundade sin lokalavdelning i Stockholm i december 2022.
Bild: Lucas Dahlström / Yle

Enligt tankesmedjan Magma uppger 60 procent av de finlandssvenskar som bor utomlands att de inte alls nåddes av någon valkampanj under riksdagsvalet 2019.

Enligt Daniel Eng i Jönköping är informationen om valet knapphändig i Sverige.

– När jag besökt Finska föreningens bastu så har vi diskuterat lite, men inte finns det någon annan infokanal. Ser du på svensk tv så kommer det ju inte så mycket information om valet, säger Eng.

Han får medhåll av Jack Stenberg på Fris.

– Man får nog själv söka fram om man ska ha reda på något som sker i Finland.