Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Uppsägningarna vid bilfabriken i Nystad upprör invånare och anställda, men framtidstron finns ändå kvar

Sininen tehtaan portti. Seinässä lukee "Valmet Automotive".
Bildtext 500 personer vid Valmet Automotives bilfabrik i Nystad sägs upp.
Bild: Lassi Lähteenmäki / Yle

Valmet Automotive har avslutat omställningsförhandlingarna som inleddes i januari vid bilfabriken i Nystad, och totalt säger man upp runt 500 anställda. Beslutet väcker besvikelse både bland invånare och anställda.

På Nystads gator möts man snabbt av både anställda vid bilfabriken, och av personer som känner folk som jobbar där.

– Det här är en dålig nyhet både för kommunen och för kommuner i närheten. Men de här nyheterna kommer alltid emellanåt. Just nu är marknaden dålig, men man måste tro på framtiden, säger Terho Kaajalahti, som jobbar vid fabriken.

– Nog är det här ju hemskt. Alla känner någon som jobbar där. Men nog reser vi oss från det här, säger Riitta Kuoksa.

Inte heller Timo Räsänen är särskilt orolig över situationen, eftersom han tror att man i Nystad trots allt har tänkt på framtiden.

– Emellanåt gör man stora rekryteringar och emellanåt gör man tråkiga saker. I Nystad har man vant sig vid båda sakerna.

Stadsdirektör: Situationen bättre än vid tidigare uppsägningar

Nystads stadsdirektör Atso Vainios budskap är hoppfullt trots nyheten. Enligt Vainio ser situationen ljusare ut för dem som nu blir uppsagda än vad den har gjort för dem som sagts upp vid fabriken tidigare. Det här beror på att det råder brist på arbetskraft i regionen och att många kommer att få jobb vid industrianläggningar vid västkusten, säger Vainio.

Nystads stadsdirektör Atso Vainio framför en färggrann tavla av staden.
Bildtext Arkivbild. Atso Vainio, Nystads stadsdirektör.
Bild: Jari Hakkarainen/Yle

Också Martti Luotonen, ordförande för Nystads företagare, tog ganska lugnt emot nyheterna om uppsägningarna vid bilfabriken. Enligt Luotonen kommer uppsägningarna troligtvis att påverka företagen i regionen på olika sätt.

– För en del företag kan det här vara en stor sak. För logi- och restaurangföretagare syns effekten snabbt, medan underleverantörerna vid fabriken lider, säger han.

Huvudförtroendeman: Uppsägningarna vid fabriken kom som en stor chock

Jouni Varjonen, huvudförtroendeman vid Valmet Automotives bilfabrik i Nystad, började förbereda sig på uppsägningar redan då han fick höra att produktionen vid fabriken skulle minska.

– Jag har själv varit här i fyrtio år, och jag har sett uppförsbackar och nedförsbackar. För dem som kommer från utlandet eller är unga kommer det här som en stor chock, säger Varjonen.

Jouni Varjonen, Varapääluottamusmies
Bildtext Arkivbild. Jouni Varjonen förvånades över att så många personer sades upp.
Bild: Yle

Totalt minskar personalstyrkan vid bilfabriken med 940 personer. 500 av dem sägs upp, och resten permitteras.

Enligt Varjonen har stämningen varit spänd, och många har väntat på beslut. Han var förberedd på att omställningsförhandlingarna skulle innebära stora personalförändringar eftersom personer som redan var permitterade inkluderades i förhandlingarna.

Antalet personer som sägs upp var den största överraskningen, att det faktiskt var så pass många, säger han.

Varjonen säger att han tror på att bilfabriken kan ta sig ur sina svårigheter, trots motgångarna. I höst kommer man att börja tillverka Mercedes-AMG GT-modell vid fabriken, vilket innebär jobb för 150 personer.

Artikeln är en översättning av Yle Turkus artikel ”Autotehtaan irtisanomiset järkyttävät Uudessakaupungissa, mutta kaupunkilaiset uskovat tulevaan”, skriven av Vesa-Matti Ruuska. Artikeln översattes av Maj Lundström.

Diskussion om artikeln