Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Idaho planerar avrättningar genom arkebusering

Avrättningsrum i USA.
Bild: EPA/PAUL BUCK

Giftinjektioner kan inte användas eftersom läkemedelsindustrin vägrar leverera kemikalier.

I delstaten Idaho i USA kan dödsdömda snart börja ställas inför exekutionsplutonen. Delstatens senat godkände på måndagen en lag om avrättning genom arkebusering.

Idahos senat antog lagförslaget med 24 röster mot 11. Representanthuset hade redan tidigare gett sitt godkännande. Nu återstår guvernörens namnteckning för att lagen ska träda i kraft.

Idaho blir den femte delstaten i USA där arkebusering som avrättningsmetod godkänns. De övriga är Utah, Oklahoma, Mississippi och South Carolina. Men bara tre avrättningar har verkställts på detta vis sedan 1976, alla i Utah. Senast skedde det år 2010.

Enligt den nya lagen i Idaho ska dödsdomar kunna verkställas genom arkebusering, om det inte går att få tag på de kemikalier som behövs för en dödlig injektion. Det är ett problem som även andra delstater märkt av. Medicintillverkare har vägrat leverera de önskade gifterna, eftersom de ogillar att bli sammankopplande med avrättningar.

Biden tiger om dödsstraffets avskaffande

Människorättsorganisationen ACLU, American Civil Liberties Union, tycker det är ”skrämmande” att Idaho lagstiftar om arkebusering. ”En avrättningspluton är speciellt skrämmande ... Sådana avrättningar lämnar bestående ärr hos dem som deltar”, säger ACLU Idaho i ett uttalande.

Den ideella organisationen Death Penalty Information Center uppger att 23 av de 50 delstaterna i USA har avskaffat dödsstraffet. I de stater som tillämpar dödsstraff sker avrättningarna oftast genom giftinjektion. Men ett flertal avrättningar har fått skjutas upp de senaste åren till följd av kemikaliebrist.

President Joe Biden sa under sin valkampanj att han vill avskaffa dödsstraffet i hela USA. Men efter det att han tillträdde presidentposten, har han tigit i frågan. Kritikerna menar att Biden genom sin tystnad godkänner att delstaterna tar i bruk alternativa avrättningssätt.