EU-kommissionen: Torka hotar Europa i vår

I värsta fall blir sommaren 2023 lika förödande som fjolårets.
I stora delar av Väst- och Sydeuropa kan det bli svår torka i vår. Det kan drabba både vattenförsörjningen, energiproduktionen och lantbruket, konstaterar EU-kommissionen i en rapport som presenterades på måndagen.
Vintern har varit varm och nederbördsfattig, och både jordens fuktighet och vattenståndet i floderna är på rekordlåg nivå. Det märks speciellt i Frankrike, Spanien och norra Italien, enligt rapporten.
I Alperna har det snöat klart mindre än normalt. Det betyder mindre smältvatten i floderna under våren och försommaren.
De närmaste veckornas nederbörd blir avgörande för hur den nuvarande torkan utvecklas och vilka följderna blir, säger EU-kommissionen. Europa och Medelhavsländerna kan i värsta fall få en lika extrem sommar som år 2022.
I rapporten framförs uppmaningar att noga följa med vattenläget, och att hushålla med vattenresurserna. Vikten av samarbete poängteras, eftersom sådana här klimat- och väderfenomen väntas bli vanligare i framtiden.
Även i södra och östra Medelhavsområdet är det nu varmare och torrare än annars. Speciellt i Maghrebländerna och i Turkiet är vattenbristen allvarlig.
Nationella vattenplaner i olika länder
I de berörda länderna sysselsätter vattenfrågan denna vår beslutsfattare på högsta nivå. I Italien, där förra sommarens torka var den värsta i mannaminne, har premiärminister Giorgia Melonis regering upprättat en krisstab som följer med läget.
Ett allom bekant problem är det dåliga tillståndet på Italiens vattenledningar. Otäta ledningar gör att upp till hälften att vattnet läcker ut. Att sätta ledningsnätet i stånd är ett gigantiskt projekt.
I Frankrike har president Emmanuel Macron det senaste året ofta befallt medborgarna att spara energi. Nu vill han också få dem att spara vatten. Vid en lantbruksutställning i Paris i slutet av februari fastslog Macron att Frankrike behöver en sparplan, och hans regering är nu i färd med att utarbeta en sådan.
Det är i alla händelser bättre att tänka över vattenåtgången nu, än att i sista ögonblicket börja ransonera vatten, menade den franske statschefen.
Spanien fick rikliga regn i december och det avhjälpte situationen. Men tio procent av landet lider ändå av vårtorka, främst de nordliga områdena samt delar av Andalusien och Kastilien-La Mancha. Biträdande premiärminister Teresa Ribera sa i januari att Spanien måste bereda sig långfristigt på återkommande extremväder.
Regeringen i Madrid ska satsa upp till 23 miljarder euro på att skydda och förbättra vattenförsörjningen i hela landet.
– Vi kan inte bara förlita oss på regnen, då det gäller att trygga tillgången på dricksvatten och på vatten för näringslivets behov, sa Ribera.